Amerikanska släktingar tillbaka på gården efter 150 år

Gården Rosarve i Havdhem tog i helgen emot amerikanska släktingar till Susanna Rosengren som emigrerade till det stora landet i väst för nästan 150 år sedan.

Göran Qviberg välkomnar sin amerikanska släkt på Lilla Rosarve. Dagen till ära har man hissat både den svenska och amerikanska flaggan på gården.

Göran Qviberg välkomnar sin amerikanska släkt på Lilla Rosarve. Dagen till ära har man hissat både den svenska och amerikanska flaggan på gården.

Foto: Sofie Regnander

Havdhem2022-07-10 12:45

Mellan 1851 och 1910 emigrerade nästan en miljon svenskar till Amerika. Detta enligt Tabellverket som var en föregångare till dagens Statistiska centralbyrå. Av alla dessa utvandrare var 11 349 gotlänningar. Och en av dem var Susanna Rosengren, bördig från gården Lilla Rosarve i Havdhem.

undefined
Lilla Rosarve som det såg ut en gång i tiden.

I lördags, nästan 150 år efter att Susanna lämnade sitt hem för Amerika kom hennes släktingar tillbaka för att besöka Havdhem. Åtta amerikaner, med mormodern och mamman Patty Armstrong i spetsen. Vetskapen om att släktingar utvandrat från Sverige har funnits, men pusselbitar har saknats.

– Jag har släktforskat i ungefär fem år och det var när jag gjorde ett DNA-test som jag hittade mina gotländska släktingar, berättar Laurie Epps som är Pattys dotter.

– Ingen av oss har varit i Sverige tidigare, inte ens i Europa, och jag visste att mamma verkligen ville hit. Så när jag fyllde jämnt var min önskan att få ta med mamma tillbaka till Sverige.

Patty Armstrong beskriver sina första steg på svensk jord som en dröm och hon säger att hon blev berörd av hur vacker landsbygden är här.

– Jag är uppväxt på en farm i Kansas och jag älskade den farmen. Att få möte den svenska landsbygden känns bara som, wow. Jag känner mig välsignad som får göra den här resan, säger Patty. 

Gunnar Pettersson bor idag på gården Lilla Rosarve tillsammans med sonen och sonhustrun. Han är inte direkt släkt med Patty och hennes familj. Men han är släkt med gotlänningen Göran Qviberg som i sin tur verkligen är släkt med amerikanarna. Häng med nu: Göran Qvibergs morfars mor, Emma, var syster till utvandrade Susanna Rosengren som alltså är släkt med amerikanarna.

undefined
Emma, Susannas syster, blev kvar på gården Rosarve och gifte sig med August Jakobsson.

Göran berättar att han blev kontaktad av Pattys dotter Laurie i april i år. Hon skrev till honom att de var släkt och att de hade för avsikt att besöka Gotland.

– Det var helt fascinerande. Vi började chatta på messenger och planera för resan till Gotland, berättar Göran Qviberg. 

Lördagen till ära hade både den amerikanska och den svenska flaggan hissats på Lilla Rosarve gård. Föremål, som en av Emma vackert broderad tavla, visades fram. Brev från andra utvandrade släktingar lästes och översattes. Bland annat ett brev från Susannas äldre bror Thomas, som emigrerade några år före Susanna. 

Brevet är ställt till "ömt älskade föräldrar och syskon" på gården. Han berättar att han arbetar på en "jernbana" och att man får bättre betalt än hemma i Sverige. Ändå andas brevet en längtan hem och han skriver att han en dag hoppas få se sitt "kära fädernesland" igen. Brevet är sänt från Lathrof, Kansas.

Susanna Rosengren föddes 1851 och ska ha emigrerat 1878. Enligt Patty hamnade även Susanna i Kansas och här ska hon och hennes man, som utvandrat från Värmland, också vara begravda.

– Det känns som att de vet att vi är här, säger Laurie högtidligt när hon vandrar runt det stora boningshuset på gården.

undefined
Laurie fotograferar Rosarves boningshus. "Det känns som att de vet att vi är här", säger hon.

Det svenska språket har försvunnit genom åren, men Patty minns att när hon var liten pratade hennes pappa lite svenska med en apotekare i hemstaden. Laurie berättar att hon har flera svenska kokböcker hemma. Hennes svenska köttbullar gör ofta succé, men pannkakorna har ingen riktigt fastnat för.

Kommer ni att hålla kontakten med varandra nu?

– Det kommer vi säkert. Det är ju så enkelt med Facebook idag. Sen kommer jag att skriva upp adresserna så att jag kan skicka julkort, avslutar Laurie Epps.

Utvandringen

Ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna som föddes under senare delen av 1800 talet lämnade Sverige. Regeringen försökte ett tag stoppa emigrationen genom att förbjuda män att lämna landet innan de hade fullgjort värnplikten. Under första halvan av 1850 sökte sig utvandrarna förutom till USA även till Danmark, Ryssland, Finland, Norge och i några enstaka fall till Tyskland och Australien. Mellan åren 1851 och 1910 utvandrade 12 092 gotlänningar varav 11 349 till USA.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!