Fackliga höjdare luktade på gotländsk gummi

Som en del av LO:s jämlikhetsturné gjorde tre stora fack-namn ett stopp på Gotland. Bland annat besökte de gummifabriken i Havdhem.

Platschefen Kia Hallinge visade besökarna runt. Till vänster i gul väst, Johan Lindholm, i mitten i gul väst Marie Nilsson och till höger längst fram i gul väst Berit Müllerström.

Platschefen Kia Hallinge visade besökarna runt. Till vänster i gul väst, Johan Lindholm, i mitten i gul väst Marie Nilsson och till höger längst fram i gul väst Berit Müllerström.

Foto: Emelie Stenqvist

Havdhem2019-10-31 08:11

Under hösten kommer LO:s representanter att besöka olika arbetsplatser runt om i landet. Detta för att bland annat informera om det jämlikhetsprogram som organisationen har tagit fram. Programmet består av 115 förslag på hur man kan minska ojämlikheten i Sverige.

– Vi är inte längre ett av världens mest jämlika länder. Vi har tappat och i stället har ojämlikheten ökat något otroligt. Det handlar om en ekonomisk ojämlikhet mellan klasser och även mellan stad och land. Oavsett var vi bor ska vi ha samma service och välfärd, sa LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström när hon på onsdagen kom till Gotland.

Tillsammans med Marie Nilsson, ordförande IF Metall, och Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, besökte Berit Müllerström både Trelleborg Sigmas gummifabrik i Havdhem och Hamra kyrkorenovering. På gummifabriken var personalen glad över besöket.

– Vi känner oss hedrade att de har valt att komma till oss. Den fackliga biten här är naturlig och det är väldigt få av de anställda som står utanför facket, sa platschefen Kia Hallinge innan det var dags för en rundtur i fabriken.

De tre ordförandenas nyfikenhet var nästan lika påtaglig som gummilukten och de ställde en rad frågor kring produktionen och arbetsprocessen. 

– De här besöken ger oss en verklighetsbeskrivning av hur de har det och hur de upplever sitt jobb, sa Berit Müllerström.

Det som väntar runt hörnet efter turnén är avtalsrörelsen 2020. Dagens Nyheter rapporterade den 23 oktober att både Kommunal och Pappers väljer att ställa sig utanför samordningen och förhandla på egen hand. Att LO:s 14 förbund inte är enade ser Berit Müllerström inte som ett problem.

– Det är beklagligt att inte alla är med i förordningen, men majoriteten är med. Jag skulle inte säga att LO är splittrat för det. Sedan är det klart att det påverkar att Kommunal, som är vårt största medlemsförbund, inte är med. Men vi får inte glömma att tolv förbund har sagt ja.

Två av de krav som LO kommer att lägga fram under avtalsrörelsen är låglönesatsningen, som riktar sig till de med en månadslön på mindre än 26 100 kronor, samt ett krav på tidigare tjänstepension som innebär att man vill se att pensionen betalas in redan från det att man börjar att arbeta och inte som i nuläget från det att man fyller 25 år.

Utöver det vill LO även se att hanteringen av sexuella trakasserier regleras i kollektivavtalen.

Carina Thomasson, IF Metall Gotland, visar Berit Müllerström (gul väst) små gummidelar som har producerats i fabriken.
Carina Thomasson, IF Metall Gotland, visar Berit Müllerström (gul väst) små gummidelar som har producerats i fabriken.
Karta: Havdhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!