Stubbdagis smajter faitvid till tjärbränning

En gång i veckan, från oktober till påsk, samlas nio hängivna män i ett skogsparti utanför Havdhem, rustade med yxor, motorsåg och vedklyv. Här "smajtes faitvid", enligt konstens alla regler.

Det är inte bara hårt arbetet utan också mycket trivsamt prat.

Det är inte bara hårt arbetet utan också mycket trivsamt prat.

Foto: Sofie Regnander

Havdhem2019-11-27 10:39

Det är gråmulet och småduggar en onsdag eftermiddag i november när GT letar sig fram till Bertil Allmungs skog strax norr om Havdhems samhälle. Men det dystra vädret påverkar inte stämningen bland de män som är samlade. 

Ljudet från Bertils motorsåg blandas med taktfasta yxhugg och trivsamt småprat. Under taket i ett öppet skjul rensas tjärstinna vedbitar på yttre bark, jord och annan smuts. 

De klyvs i bitar lagom stora för den kommande tjärbränningen i ett närliggande såjde till sommaren 2020.

– Vi brukar behöva sex till sju vagnslaster med tallstubbar, säger Bertil Allmungs.

– De ska helst vara 50 år eller mer om det ska bli något klokt. Och även om ingen markägare säger nej när vi frågar kan det ibland vara svårt att få tag i, fortsätter han.

Männen i skogen är, förutom Bertil, Erik Johansson, bröderna Erik och Sven Larsson, Torgny Karlsson, Arne Olofsson, Valle Johansson, David Fransson och Kenneth Winarve. Arne med sina 83 år är äldst i gänget, nyförvärvet Kenneth, 65, bidrar med ungdomlig entusiasm.

– En del andra samlas till gubbdagis. Min fru säger att vi har ett stubbdagis, kommenterar Bertil.

Det är sjunde året de håller på. Första året tog de hjälp av en grävmaskin för att få upp stubbarna, men sen kom de på att det gick lika bra med gafflar på traktorn. All ved de använder i såjden kommer från stubbar. 

Alternativet, som man funderar på, är att barka furor. Det görs på en sida stammen om året och kallas för katning. Efter fem år har trädet producerat tillräckligt med kåda för att veden ska bli bra råvara till tjära.

Rensningen kallas på gotländska för att "smajte faitvid" (Erik "Domerarve" Larssons förslag till stavning). Det är ett arbete som pågår fram till påsk ungefär. Såklart handlar det mycket om social samvaro, men de här entusiasterna ser också till att förkovra och fortbilda sig. Man har bland annat deltagit vid ett seminarium med andra tjär-experter i Norge.

Cirka 20 kubikmeter fet ved vill man få ihop. Den körs sedan till såjdet vid Eke, som Erik Johansson varit med och renoverat.

– Det var troligen mycket gammalt, för det hade växt upp en grov tall mitt i såjdet, berättar han.

Hur mycket tjära blir det av slitet? Det är hemligt, men klart är att det handlar om åtskilliga eftertraktade liter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!