Tjurkatalogen skapade intresse för avel

Intresset för avel finns med även när Anders Nilsson ställer om från mjölkproduktion till uppfödning av köttdjur.

Vid Anningåkre bedrivs mjölkproduktion på traditionellt sätt - ännu ett tag till. Mjölkkorna är under avveckling.

Vid Anningåkre bedrivs mjölkproduktion på traditionellt sätt - ännu ett tag till. Mjölkkorna är under avveckling.

Foto: Per Leino

Havdhem2020-12-01 19:19

Det är inte första gången gården vid Anningåkre belönas för sina djur. Intresset för avel har lett till en högavkastande mjölkkobesättning, och 2007 prisades gården för sin mjölkproduktion.

– Farsan var intresserad av avel, och när han kastade över tjurkatalogen till mig var även jag fast, berättar Anders Nilsson.

Anders var bara 6-7 år gammal när hans pappa började intressera sig för Holstein. Korna mjölkar mer och Holstein har med åren blivit den vanligaste rasen i Sverige. Familjen Nilsson i Havdhem var bland de första på Gotland att satsa på Holstein, och för att förfina produktionen har Anders Nilsson tagit in tjurar från USA och Kanada när nytt blod ska in i besättningen.

– Det är ett helt annat urval där, säger han.

Anders Nilsson har flera gånger fått visa upp avkommorna, senast vid Skördefestivalen i fjol då han deltog med en Holsteinko.

Nu håller dock Anders Nilsson på att avveckla mjölkproduktionen. Han hoppas att få bra betalt för sina djur, för det ligger ett mångårigt arbete bakom. 45 mjölkkor har blivit 32 och om ett år är förmodligen alla sålda och mjölkproduktionen avvecklad. 

– Jag har jobbat med kor och mjölkning i så många år nu att kroppen börjar bli sliten, förklarar han.

Vid många gårdar har en robot tagit över det tunga arbetet med mjölkning. Men inte vid Anningåkre.

– Det är klart att jag drömt om en mjölkrobot. Men det skulle kräva en ombyggnad av ladugården, och gården har inte tillräckligt med jord för att jag ska våga satsa, säger Anders.

De egna ägorna omfattar 67 hektar, plus 40 hektar arrende och ytterligare en del betesmark.

Han tror dessutom inte att någon av sönerna är intresserad av att ta över. Själv är Anders sjätte eller sjunde generationen vid Anningåkre, men han har inga krav på att gården ska fortsätta i släktens ägo.

– Nej. Den ene sonen arbetar vid Ica och den andre som personlig tränare och personlig assistent. De måste själva få bestämma vad de vill göra, säger han.

I stället för mjölkkor tänker Anders Nilsson satsa på uppfödning av djur för köttproduktion. Och det utan att göra avkall på intresset för avel. Förra året köpte han fem kor av rasen Simmental, som via Vetlanda importerats från Schweiz.

– Jag hoppas att vi kan få fram tjurkalvar som kan användas i aveln, säger han.

Anders Nilsson belönas med Gotlands södra härads kreatursförsäkringsförenings pris, som delas ut till djurägare som visat god djuromsorg.

Karta: Anningåkre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!