Hur ska vi använda vårt hav och hur gör vi avsaltat vatten? Det är frågorna som diskuteras under årets Vattendialog på Wisby Strand.
Vattendialogen arrangeras av Länsstyrelsen på Gotland, Region Gotland och Havs- och vattenmyndigheten för tredje året i rad. Intresset från myndigheter, politiker, föreningar och organisationer har varit extra stort i år, enligt länsrådet Peter Molin.
– Det är rekord i år, med över 100 anmälningar, säger han.
Årets tema är havsplanering och avsaltning av havsvatten. Just frågan om avsaltning är något som engagerar starkt, enligt Karin Fager, chef för enheten för miljö- och vatten på länsstyrelsen.
– Förra året var temat vattenförsörjning och tillväxt och då kom starka önskemål om att ta upp ämnet avsaltning. Det finns fortfarande en stor oro för att avsaltat havsvatten inte håller tillräckligt bra kvalitet. Trots att Livsmedelsverket godkänt vattnet verkar många ändå inte tro på det, säger Karin Fager.
Under dagen hålls föreläsningar och det förs gruppdiskussioner kring ämnena havsplanering och avsaltning. Peter Molin förklarar en havsplan som en översiktsplan för havet. Havsplanen är indelad i tre områden, varav området kring Gotland är det största.
– Det handlar om hur vi ska använda vårt hav. Var ska vi köra fartyg, var ska vi ta vatten och var vi ska fiska, säger Peter Molin.
Havs- och vattenmyndigheten arbetar med att ta fram ett förslag till havsplan och vattendialogen är ett sätt att samla synpunkter. 2019 ska det färdiga förslaget lämnas till regeringen.