Nya riktlinjer om strandbodar på gång

Nya riktlinjer om hur strandbodar får användas och hur de ska se ut är på väg att tas fram. De gamla reglerna är inte tillräckligt tydliga.

Gotlands fiskelägen är en viktig del av öns kulturhistoria. De berättar om hur viktigt fisket var för de gårdarna. Både länsstyrelsen och Region Gotland bedriver tillsyn för att bevara fiskelägenas karaktär.

Gotlands fiskelägen är en viktig del av öns kulturhistoria. De berättar om hur viktigt fisket var för de gårdarna. Både länsstyrelsen och Region Gotland bedriver tillsyn för att bevara fiskelägenas karaktär.

Foto: Henrik Radhe

Havsutsikt (GA)2019-04-05 17:30

Vilken utrustning får en strandbod ha?

Den gränsen har varit svår att se, både för bodarnas ägare och för Region Gotlands och länsstyrelsens handläggare. Tillfällig övernattning är tillåten, men bodarnas enkla förrådskaraktär måste bevaras.

– Vi har sett många bodar som fått ändrad användning. För våra handläggare har det varit svårt att hantera ärendena så att alla behandlas lika. Riktlinjerna från 2013 är mer översiktliga, vi behöver ha mer detaljerade bestämmelser, säger samhällsbyggnadsförvaltningens jurist Alma Zenunovic som räknar med att nya riktlinjer kan vara klara mot slutet av året.

Det som behöver förtydligas är exempelvis hur välisolerad en bod får vara, om vatten och avlopp ska tillåtas, och vilken typ av fönster som boden får vara utrustad med.

Alma Zenunovic vill dessutom att gränsen mellan länsstyrelsens och Region Gotlands tillsyn förtydligas. Länsstyrelsen granskar i första hand strandbodarna utifrån miljöbalken och bestämmelserna om strandskydd, medan regionen bedömer dem utifrån plan- och bygglagen.

Länsstyrelsen genomförde tillsyn på utvalda platser under 2017 och 2018.

– 2017 skrev vi några förelägganden, bland annat om en strandbod som utrustats med kök. Förra året hade vi synpunkter på några bodar, bland annat om en terrass och ett fönster som inte var utfört enligt dispensen. Men i båda fallen var det gjort för länge sedan, och det är orimligt att kräva rättelse tjugo år efteråt, säger naturvårdshandläggaren Cecilia Cederborg.

I år har länsstyrelsen inte planerat någon tillsyn, men det kan bli kontroll av fler bodar 2020.

– Jag tycker de allra flesta sköter sig och följer de regler som finns, summerar Cecilia Cederborg den tidigare tillsynen.

1973 gjordes en grundlig inventering av alla fiskelägen på Gotland. Alla bodar dokumenterades, och den sammanställningen ligger till grund för hur förändringar ska bedömas.

Strandbodar i fiskelägen bedöms i tre kategorier:

Förråd. I dem är övernattning inte tillåten.

Fiskebod. Enstaka övernattningar är tillåtna.

Sommarstuga. Får användas för fritidsboende.

Efter kartläggningen 1973 bedömdes fiskelägenas kulturhistoriska värde. Endast ett klassades som byggnadsminne, Tomtbod i Burs, som är Gotlands bästa bevarade storfiskeläge.

Elva fiskelägen klassades 1987 som riksintresse: Sigsarvestrand och Häftingsstadar i Hangvar, Agbod i Gothem, Hammars i Norrlanda, Grynge i Gammelgarn, Vitvär i Ardre, Hus i Rone, Holm i Vamlingbo, Valbybodar i Fröjel, Kovik i Sanda och Gnisvärd i Tofta socken.

Ytterligare 52 pekades ut som särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Större delen, 171 stycken, klassades som ”övriga”.

Nuvarande riktlinjer

Några av riktlinjerna säger:

Övernattning ska övernattning tillåtas, under förutsättning att bodarnas enkla förrådskaraktär bevaras.

Inga åtgärder får ske som förvanskar enskilda byggnader eller bebyggelsens karaktär. Underhåll och ändringar ska utgå ifrån bodarnas historiskt traditionella utformning.

Att installera vatten och avlopp är olämpligt. Behov av vatten och avlopp kan lösas med gemensam pump och utedass.

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om