”Hästarna har lärt mig så mycket om livet”

För Mats Thomsson har ett liv med arbetshästar varit en dröm. Samtidigt finns den tidigare tv-bondens längtan kvar om en parhäst.

Den tidigare avelshingsten och numera nio-åriga vallacken Bom Bom drar vagnen genom skogen i Hejde, med Mats Thomsson som kusk. "Det handlar jättemycket om kommunikation och om att lyssna på hästen", säger han.

Den tidigare avelshingsten och numera nio-åriga vallacken Bom Bom drar vagnen genom skogen i Hejde, med Mats Thomsson som kusk. "Det handlar jättemycket om kommunikation och om att lyssna på hästen", säger han.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hejde2022-10-14 12:05

– Jag drömmer om att skapa en plats där man kan träffas med häst och utvecklas tillsammans, säger Mats Thomsson på gården vid Ekeskogs.

Hans planer syns i byggprojekt med spiltplatser och skogshagar med totalt 13 brukshästar. De flesta är nordsvenskar och ett par är gotlandsruss.

– Det har alltid funnits häst i mitt liv, säger Mats och minns när hans pappa tog med honom till en hästgård i Östergarn som barn.

– Vi åkte dit och köpte ett nordsvenskt halvblod även om vi inte kunde någonting om det.

undefined
Häst och hund galopperar på grusvägen genom skogen.

Den nordsvenska brukshästen användes länge inom skogs- och jordbruket på Gotland, men när industrialiseringen bredde ut sig tog maskinerna över hästkrafterna

– Kunskapen som gick från generation till generation har i mångt och mycket fallit bort, säger Mats.

Lönsamheten och populationen har också minskat.

– För 40, 50 år sedan försörjde en sådan här gård en hel familj. Nu vet jag inte hur jag ska få till det, men vi ska ju in i framtiden och hitta former för det, säger Mats som vill skapa en hästgård med körning, uppfödning och kurser.

Han vill lära ut sitt sätt att hantera hästar och har tidigare hjälpt elever en och en, men tänkte att det vore bättre att göra det i grupp.

– Det kom väldigt spontant. Jag skrev på Facebook och några dagar senare stod det åtta pers på gårdsplanen, säger han om det första kurstillfället i våras. 

Häromveckan hade han ytterligare en heldagskurs.

– Jag skulle vilja erbjuda människor att komma med sin häst och göra övningar och utvecklas tillsammans, säger han.

Mats lämnade ön som ung och utbildade sig inom skogskörning och instruktörskörning på Wången i Jämtland, som är ett utbildningscentrum inom hästnäringen.

– Sedan flyttade jag tillsammans med en tjej till Västergötland och sökte in på hovslagarskolan i Skara. Det är snart 30 år sedan, säger Mats.

Han har huvudsakligen jobbat som hovslagare sedan dess, men även med körning då han använde arbetshästar för gräsklippning, slåtter, skogsbruk och naturvård. Under flera år skodde han hästar åt dressyreliten på Flyinge i Skåne och bildade familj med en av ryttarna. Efter att paret brutit upp och sonen blivit vuxen köpte han gården i Hejde. 2019 flyttade Mats hem med fem nordsvenskar.

– Jag har längtat tillbaka till Gotland i väldigt många år. Jag älskar det här, att få stiga ut i det jag har och finna lycka och ro i det, säger han.

Men han ville inte bo där ensam och år 2020 var han en av singelbönderna i dejtingprogrammet "Bonde söker fru".

Kärleken han mötte i programmet varade inte och efter slutvalet kom hon inte tillbaka till gården. En annan kvinna hörde dock av sig efter uppföljningsavsnittet.

– Hon bodde här ett tag och det var jättebra. Jag gillade henne, säger Mats som nyligen har blivit singel igen.

Han har många tankar om varför det har blivit så.

– Jag har nog upplevts som komplicerad, men jag vill ha det enkelt. Jag tror att jag är bättre på att skapa relationer till hästar är människor, säger han.

Och när han pratar om sitt arbete använder han liknande beskrivningar om sina relationer.

– Det är exakt som med hästar som med människor, man behöver bli sedd.

Han vill fortfarande hitta kärleken, men letar inte. Trots att hans mejlkonto är fullt av meddelanden från kvinnor som vill ha kontakt.

– Jag vet att jag har det bra och klarar mig, men det skulle bli mycket roligare med en parhäst. Jag skulle vilja ha någon här som kan göra sin grej, säger han.

undefined
"Jag söker inte en människa som ska göra mig lycklig, för jag är lycklig och har min dröm här", säger Mats Thomsson, som ändå skulle vilja dela livet med någon.
Lantrashästar

Nordsvensk brukshäst och gotlandsruss är Sveriges enda inhemska hästraser tillsammans med svensk ardenner. De är med bland de husdjursraser som Statens genbanksnämnd bevakar och vill skydda mot utrotning. Alla tre är listade som hotade lantraser i Sverige men med en stabil population. 

Det finns omkring 9 000 nordsvenska brukshästar.

Det finns mellan 3 000 och 4 000 ardennerhästar.

Och det finns mellan 4 000 och 5 000 gotlandsruss.

Källa: Jordbruksverket med svensk statistik från 2018

undefined
Mats Thomsson med några av sina hästar, varav två är fölungar av de inhemska lantraserna nordsvensk brukshäst och gotlandsruss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!