Turisttrenden som går mot strömmen – ökade i somras

Den här sommaren ökade antalet gästnätter på boenden som inte är hotell, stugbyar och campingar. Ridinstruktören Hanna Engström är en av gotlänningarna som hyr ut hemma.

”Vi har bott här i snart 30 år”, säger Hanna Engström om den gamla mjölkgården som numera är hästgård och boende för besökare. Förutom alla människor som är på gården har hon ett 20-tal hästar här.

”Vi har bott här i snart 30 år”, säger Hanna Engström om den gamla mjölkgården som numera är hästgård och boende för besökare. Förutom alla människor som är på gården har hon ett 20-tal hästar här.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hejde2023-10-25 12:45

– Vi har sex enheter här och sju små enheter där som man kan bo, säger Hanna Engström och pekar på de två flyglarna på var sin sida av bostadshuset på hästgården i Hejde.

Hennes man Ronny Lund städar ur den ena flygeln för jaktlaget som ska komma nästa dag. På höstarna och vintrarna tar han emot grupper som ska jaga rabbis och på vårarna tar hon emot ridelever. Under somrarna är det turister som hyr in sig i rummen.

– Om vi har fullt har vi uppåt 18 personer som nattgäster och under högsäsongen var det nästan fullt. Det är några veckor det är högtryck, säger Hanna Engström.

undefined
”Vi har bott här i snart 30 år”, säger Hanna Engström om den gamla mjölkgården som numera är hästgård och boende för besökare. Förutom alla människor som är på gården har hon ett 20-tal hästar här.

Gotlands besöksnäring har sammanställt SCB:s statistik över sommarens gästnätter och sett en stor ökning av antalet så kallade oregistrerade uthyrare. Från ungefär 180 000 gästnätter förra sommaren till 220 000 den här säsongen. Den största förmedlaren som riktar sig till privatpersoner är Air bnb.

– Det är inte alla som hyr ut andrahandsboenden med dem, men det är den absolut största aktören, säger Erik Öhrn som är verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring.

Uthyrningen av registrerade boenden ligger på en liknande nivå som de har gjort tidigare, men oregistrerade boenden hade fler gästnätter än tidigare.

– Jag tror att vi som bor på Gotland ser över våra inkomstkällor och utvecklingen av Air bnb gör att det blir fler som kan tänka sig att hyra ut, fortsätter Erik Öhrn.

Air bnb vill dock inte dela med sig av information om de har haft fler uthyrare eller uthyrningar den här sommaren än tidigare.

undefined
Ridinstruktören Hanna Engström anlitas av fritidsryttare utomlands, men har även verksamhet hemma på gården. ”Så här hemma är jag städerska, hobbyryttare och har ofta utländska studenter här inom ridning”, säger hon och bäddar iordning ett av uthyrningsrummen.

Hos Hanna Engström har gästnätterna inte blivit fler den här sommaren.

– Det har inte varit dåligt, men vi har märkt att det inte har varit lika högt tryck. Jag tror att det är fler som hyr ut, säger hon.

För henne var det snarare i slutet av pandemin som gästnätterna ökade.

– Säsongen när vi hade kommit ut ur isoleringen, men inte kunde åka utomlands. Då var det högt tryck, säger hon.

Det var även då som de behövde det som mest. Hanna Engström försörjer sig genom exklusiva ridkurser utomlands och arbetar i länder som Sydafrika, Tyskland och Norge, men hon tar även emot elever här på Gotland.

– Under corona dog hela vår verksamhet som hade med resor att göra. Jag kunde inte åka och jobba och ingen kunde komma hit, säger hon.

Däremot fanns det många fastlänningar som ville ut på landsbygden.

– Då kunde vi erbjuda boende för svenska turister som ville komma ifrån isoleringen. Det är bra att ha olika inkomstkällor så att man inte är beroende av en enda, för att kunna överleva på landsbygden, säger hon.

undefined
”Det blir ett trevligt inslag i vardagen, för de som gillar att träffa människor”, säger Hanna Engström i Hejde, som är en av de gotlänningar som hyr ut boende i andra hand.

Vi har också varit i kontakt med en gotlänning på Sudret som hyr ut sin nyrenoverade ladugård och en Visbybo som hyr ut ett rum och gårdshus vid hyrlägenheten i innerstaden. Den ena är en så kallad superhost och har hyrt ut länge, den andra har just haft sin första sommar som uthyrare. De som vi har pratat med säger att det är en bra extrainkomst och att de gillar besök. Främst har det varit internationella turister som bor hos dem.

– Vi får nästan flest utländska gäster, för de tycker om att se landsbygden och kommer ofta i hyrbil, då vi bor mitt på ön. Svenskar kanske är mer Visbybenägna, säger Hanna Engström och tillägger:

– Hade vi bott nära Visby hade vi haft en guldgruva. Så här långt ute på landet kan man inte få en huvudintäkt, men det är en viktig tilläggsintäkt. De här byggnaderna kan ändå betala sig själva, så räntor och driftkostnader täcks absolut av de här intäkterna.

undefined
”Vi har sju bäddar i den här stugan och sex bäddar i den andra, sedan har vi en timmerstuga längre bort för dem som är elallergiker eller vill ha det enklare”, säger Hanna Engström när hon går in i den ena flygeln där de hyr ut rum.

Hanna Engström har hyrt ut boende på gården i över tio år, men började med en annan förmedling som hette Bo på lantgård. En sökning på den förmedlingen ger inga träffar på Gotland. På Blocket bostad får vi lite fler än hundra träffar och på Air bnb får vi över tusen boendealternativ på ön.

– Jag provade också att lägga ut en annons på Blocket, men det var för osäkert. Nu när vi har den här appen kommer det många och det är smidigt med recensioner och vi behöver inte hantera kontanter. Jag får en viss garanti och trygghet, även om det är en viss procent de tar, säger hon.

Hanna Engström säger att den här typen av boendeförmedling passar henne såväl som dagens turister.

– Jag tror att det kan öka på grund av att ungdomar och andra lär sig att ta tag i det själv. När jag var ung bokade vi på en resebyrå och bara kända hotell, säger hon.

undefined
”Det här är vad vi kan orka med, så att det blir en trevlig inkomst och ett nöje”, säger Hanna Engström om uthyrningen av två flyglar på gården och en timmerstuga på markerna.
Oregistrerade gästnätter

Antal oregistrerade boenden, med privata andrahandsuthyrare, juni till augusti 2023

2019: 180 000 gästnätter

2020: 124 000 gästnätter

2021: 157 000 gästnätter

2022: 182 000 gästnätter

2023: 222 000 gästnätter

Källa: GFB, Gotlands besöksnäring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!