Med en enkel sökning bland evenemang på Facebook blir det tydligt – alla vill yoga på Gotland i sommar. Somliga söker svett och aktivitet medan andra är ute efter fridfulla naturupplevelser. GT gav sig ut för att undersöka vad det är som ligger bakom denna explosionsartade trend.
I en hage i Hejde möts vi av ett gäng storögda filurer.
– De är som små sagofigurer, säger Annie Gardell, yogainstruktören som håller i alpackayogan.
Hon berättar om det stora behovet av tillbringa en stund med sig själv som finns i dagens samhälle. Men det är också mer än bara det andliga:
– Vi glömmer ofta bort det fysiska, att få landa här och bli jordade.
Vi tar av oss skorna och sätter oss på varsin matta mitt bland alpackorna.
– Människor behöver kontakten med naturen, och med djuren går det snabbare att hitta den, menar hon.
Annie Gardell beskriver yogan som ett verktyg som vi mer och mer behöver. Det kanske inte alltid känns enkelt att ta kontakt med sitt inre, men vi mår bra av det. Många tror att man måste vara vegan och gå upp klockan fem varje morgon för att yoga. Men det handlar inte om att prestera. Genom att göra det i en hage full av alpackor tycker hon att det hela blir mer avspänt.
– Yoga har fått en riktig boom igen. Det finns många egenskaper hos yogan som vi behöver nu, också i och med pandemin. Det är en andningspaus som bidrar med ett nytt perspektiv, säger Annie Gardell.
Varför är det så populärt att yoga just på Gotland tror du?
– Jag tror att folk kanske är mer mottagliga för yogan när de är här. Det är fördelen med att det är en semesterö, det finns färdigt i marken. När man kommer av båten slappnar man av och kommer ner i varv. Det blir lite friare och lättare att leva och då kanske man kan ta till sånt här som man sen faktiskt kan använda resten av året.
Hur gärna man än vill, så får man inte klappa alpackorna.
– De är sociala, men gillar inte beröring, berättar Angelica Åkerbäck som är stolt ägare till de 39 alpackorna.
Hon är tydlig med att de vill störa alpackorna så lite som möjligt och att allt hela tiden är på deras villkor. Men de verkar inte ha något emot att vara med på ett lugnt och stillsamt yogapass i veckan.
– När de lägger sig ner och kollar på människorna som yogar blir det ombytta roller mot hur det brukar vara när man pratar om djur i bur, säger Angelica Åkerbäck och skrattar.
Trots att det inte blir något gosande är atmosfären runt djuren något alldeles extra.
– Alpackorna är egolösa och har är en skön energi att vara runt. Det är ett icke-dömande forum att vara i, där ens yttre blir oviktigt. Eftersom de inte har något ego i vägen blir det ett ärligt möte. Kanske ser de något i oss som ingen har sett förut, säger Annie Gardell.
– De tänker nog så här: Vilka konstiga människor som måste ta sig hela vägen ut, mitt på Gotland, i hage på en matta och göra konstiga positioner för att komma i kontakt med sig själv. Alpackorna är i kontakt med sig själva hela tiden, fortsätter hon.
Man kan säga att alpackornas karaktärsdrag passar perfekt för yogan.
– De är naturliga yogisar – nyfikna och gracila, men också fulla av integritet och gillar inte stress. Det är bara att ta rygg på det, säger Annie Gardell med ett leende.
– Jag har nog aldrig själv varit mindre intressant som yogalärare. Även som instruktör får man släppa sitt ego, säger hon och skrattar.