Tidig men god skörd

Mer än förväntat men mindre än det optimala. Årets skörd av höstkorn börjar gå mot sitt slut för Ronny och Dennis Samuelsson på Suderbys gård.Sommarens skörd är igång lite tidigare än vanligt, men prognosen ser god ut enligt Hushållningssällskapet.

Ronny Samuelsson.

Ronny Samuelsson.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Hejdeby Gotland2016-07-25 06:00

Det är bara den minsta åkern kvar, sen har bröderna Samuelsson skördat 115 hektar höstkorn.

– Skörden i år är lite över medel, lite mer än vi trodde eftersom det har varit så torrt, säger Ronny Samuelsson.

Tillsammans med sin bror Dennis sköter han driften på sina föräldrars gård Suderbys. De har 630 hektar åkermark, 300 tackor och 460 köttgrisar. Sedan en vecka tillbaka skördar de höstkornen.

– Nu har vi fått ut runt sex ton korn per hektar. Utan de 50 millimeter regn som kom runt midsommar hade vi nog fått närmare två eller tre, säger han.

Kornen används mestadels som foder till grisarna men en del säljs vidare.

– Efter förra årets rekordskörd är priserna tyvärr låga, det kan bli ett problem i år. Vi försöker sälja när det är som bäst priser men det blir nog fortfarande lite mindre betalt än vi hoppats på, säger Ronny Samuelsson.

Den gröda som torkan påverkar mest är vårkornen eftersom de såddes efter regnet i våras.

– Så av vårkornen förväntar vi oss en rätt dålig skörd, säger Ronny Samuelsson.

Efter höstkornen är det dags att skörda raps, höstvete, ärtor, vårkorn, vårvete och åkerböna. Ronny och Dennis Samuelsson har åkrar över hela mellersta Gotland och försöker att byta grödor på åkrarna varje år.

– Förra året växte det rågvete på denna åker och nästa kommer här att växa raps, säger Ronny Samuelsson.

För det mesta är det Ronny, Dennis och deras far som sköter skörden.

– Skörden är det roligaste, det är då man får se resultatet av det som man har slitit för hela året, säger Dennis Samuelsson.

Både Dennis och Ronny Samuelsson har gjort annat innan de bestämde sig för att ta över driften på familjegården. Dennis har jobbat som byggare och Ronny har bland annat jobbat som inköpare på ett slakteri.

– Det är väldigt roligt att jobba ihop med brorsan, säger Ronny Samuelsson.

Under skörden är arbetsdagarna långa. Ofta börjar de runt åtta på morgonen och slutar närmare tio, elva. När höstkornen har skördats klart är det dags för rapsen, eftersom sommaren varit så torr så kan bröderna börja nästan omgående.

– Vanligtvis väntar vi till början av augusti, men i år är allt lite tidigt, säger Ronny Samuelsson.

I familjeföretaget är det en stor fördel att båda sönerna jobbar.

– Det gör att vi till exempel kan ta semester och lita på att den andra gör jobbet. Jag tror att det är viktigt att man får komma bort från gården ibland, säger Ronny Samuelsson.

Men trots hårt slit och långa dagar tycker Ronny och Dennis Samuelsson att det är helt värt det.

– Att vara bonde är ett väldigt roligt jobb, avslutar Ronny Samuelsson och ler.

Juni månad gav en torrare period än förra året, vilket gjorde att kornet brådmognade och skörden startat tidigare i år.

– Bönderna är igång med att tröska höstkornet och snart börjar skörden av raps, säger Göran Qviberg som är växtodlingsrådgivare hos Hushållningssällskapet på Gotland.

– Det är inget toppår för skörden i år, men inte heller något bottenresultat. Det kom ju bättre väder för bönderna med regn efter junis torra väder, vilket är bra för rapsodlingen.

2015 var ett rekordår för spannmålsodlingen. När semesterfirare klagade över det dåliga sommarvädret fick bönderna en god utdelning av sin skörd. För spannmålsskörden är det viktigt att temperaturerna inte blir för höga, och den regniga sommaren förra året var mycket bra för odlarna, säger han.

Majs är en gröda som odlas mer frekvent på Gotland, och som gynnas av det varmare klimatet.

– Majs passar väldigt bra att ha här på ön. Den har ersatt sockerbetan som foder, ger mycket energi och har fått en ökad användning den senaste tiden, menar Göran Qviberg.

Först framåt oktober är det dags att skörda majsen, som gynnas av det soliga vädret under sommaren.

– Med klimatförändringarna som sker mot ett varmare väder ser vi allt fler som börjar med majsodling. Gotlands odlare hittar en väg framåt med nya alternativ för gynnsam odling.

Majsodling.

Klimatförändringen mot ett varmare klimat gör att nya grödor för odling uppmärksammats i Sverige. Allt fler lantbrukare inom både ekologisk och konventionell produktion intresserar sig nu för majsodling.

Baljväxter och majs är bra att samodla. Om de skördas och ensileras tillsammans tillför baljväxter protein till den stärkelserika majsen. Det ger en mer miljövänlig odling då proteingrödor inte behöver importeras, och utsläppen av växthusgaser minskar.

Källa: Hushållningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!