Men sedan 2016 är fokus åter på ”kärnverksamheten” – mjölkproduktion. Efter en skilsmässa 2015 tog Marie Jacobsson själv över verksamheten innehållande 150 mjölkkor och tre mjölkrobotar.
– Jag tror nog inte det är så hemskt vanligt att en kvinna är den som tar över verksamheten när två går skilda vägar, konstaterar hon.
Vad betyder det här för dig?
– Det är just att någon har tänkt på en och att man bidragit med någonting. Jag har varit lantbrukare länge och har testat lite småskaliga produkter, bland annat bröd och ost då. Sen vågat satsa på verksamheten också.
I motiveringen till priset lyfts Marie Jacobssons företagsamhet upp. Samtidigt som hennes sätt att utveckla sina verksamheter verkar vara starkt bidragande till utmärkelsen. Det kan låta självklart att hon skulle arbeta med just lantbruk, men det är snarare tillfälligheter som kan tillskrivas hennes mormor och morfar.
– De hade ett lantbruk i Stenkyrka där jag var mycket som barn. Jag har alltid tyckt det livet har varit spännande, egentligen helt oberoende vilken typ av djur man har, säger hon.
LISTAN: Här är samtliga pristagare
Och det handlar inte bara om djuren och jordbruket för Marie Jacobsson. Intresset för företagande har alltid varit stort.
– Jag skulle nog kunnat driva vilket företag som helst egentligen. Framför allt tycker jag att det är roligt att driva företag, säger hon.
1988 gick flyttlasset från Stenkyrka till Hejnum. Marie, tillsammans med sin dåvarande man, blev arrendatorer av prästgården. Något som var direkt avgörande för Maries yrkesbana, inser hon i dag. Då köpte man 25 mjölkkor från Skåne.
– Hade vi inte fått det så tror jag inte jag hade varit lantbrukare idag. Möjligheten dök upp och vi tog den, säger hon.
Verksamheten utökades successivt och besättningen växte till 40 kor, uppbundna. Samtidigt fanns tid för fler projekt. Gårdens gamla stenugn blev central och på sommaren bakade Marie Jacobsson upp till sex dagar i veckan med varumärket ”Prästgårdens”.
– Jag kunde sälja direkt till butik. Det var kanske en halvtidssysselsättning för mig då i ungefär tio års tid. Det började egentligen med att jag blev nyfiken på ugnen. Bland andra en granne hjälpte till och lärde mig om bakning.
Vad med brödbakandet fastnade du för?
– Det är nog företagandet där också. Jag tycker det är kul att kunna utveckla något och ta det vidare.
När brödbakandet svalnade skulle det efter några år bli aktuellt med ytterligare en sidoverksamhet. Nämligen att ysta olika typer av ost med företaget Hejnumkällingens mejeri.
– Jag hade gått och tänkt på det ganska länge, att det vore roligt att göra något på det jag hade. Det hade gärna fått växa och bli större, men annat kom emellan, säger hon.
Sedan 2012 har största fokus legat på mjölkproduktion. Grannverksamheten förvärvades, innehållande bland annat tre mjölkrobotar. Sedan dess har Marie Jacobssons tillvaro präglats mest av mjölkproduktionen och mindre av sidoverksamheter. Närmast väntar att bygga kalvstall i en gammal ladugård samt att fortsätta vara helt självförsörjande på foder, vilket gården för första gången var i år.
Tillbaka till priset som årets landsbygdskvinna på norra Gotland. En utmärkelse som kan motivera den tidigare ”Hejnumkällingen”.
– Det är en extra sporre, absolut. Det motiverar en att fortsätta kämpa när det känns tufft.