Efter att vinden i går ökade och ändrade riktning fick branden i det otillgängliga skogsområdet vid Kallgateburg ny fart. De som arbetat med att bekämpa branden sedan den startade vid middagstid i måndags har svårt att överblicka hela området, där pyrande stubbar plötsligt börjar brinna igen.
Eftersom brandområdet också blivit något större kallades en Superpuma från helikopterdivisionen i Ronneby in. Den kan ta 2 000 liter vatten i ett lyft och den började vattenbomba brandfronterna vid 19-tiden. Detta underlättar för markfolket att jobba sig inåt i brandområdet.
Skogsstyrelsens 20 personer på plats under gårdagen avlöstes vid 22-tiden av lika många från hemvärnet. Tillsammans med 20-talet från räddningstjänsten i Visby och norra Gotland samt ett antal skogsägare, fortsatte de arbetet under natten. Helikoptern avvaktade i Visby efter mörkrets inbrott.
- Det pyr och blossar upp över allt. Det är en ganska omfattande brand som sprider sig mot norr. Vi räknar med att stanna ett dygn till, sammanfattade Anders Fagerlund strax före 21.00.
Bandvagnar
Det över 25 000 kvadratmeter stora brandområdet ligger cirka 800 meter från farbar väg i oländig terräng. Räddningstjänstens bandvagnar med vattentankar används för att frakta vatten till brandplatsen.
Brandmästare Henrik Johansson var under gårdagen skadeplatschef. Han säger att räddningstjänsten efter denna händelse ska diskutera rutinerna med Skogsstyrelsen.
- Om de hade frågat oss hade vi sagt att det inte var lämpligt att elda nu, säger han.
Personal från skogsstyrelsen hade tidigare röjt i området. På grund av den snörika vintern kunde rishögarna inte eldas upp direkt. Nu skulle det ske innan djur släpptes på bete i skogen.
Riktlinjer
Jonas Löfstedt, distriktschef på Skogsstyrelsen, säger att det inte var eldningsförbud och att personalen följde de riktlinjer som finns för arbetet. Det fanns både folk och vatten på plats när elden började sprida sig i det torra gräset. Han tror att mänskliga missbedömningar och kastvindar orsakade branden.
Skogstyrelsen har cirka 100 personer i 20 arbetslag runt om på ön som röjer och eldar mycket i markerna under hela vinterhalvåret. Men så här års brukar man inte elda.
- Vi måste se över vår utbildning och våra riktlinjer efter det här, och tillsammans med räddningstjänsten analysera vad som hänt och vad vi måste göra för att det inte ska hända igen, menar Jonas Löfstedt.