Markägarna kan mista betesstöd

Skogsstyrelsen lovar att ersätta markägarna för de skador som branden på Hejnum hällar orsakat. Men bland markägarna finns ändå en viss oro kvar.

Heltäckande. Torsten Ahlqvist från Länsförsäkringar tyckte att markägarna kan göra upp med Skogsstyrelsen direkt, i stället för att gå via försäkringsbolaget. Alla markägare var försäkrade vid LF.Foto: Per Leino

Heltäckande. Torsten Ahlqvist från Länsförsäkringar tyckte att markägarna kan göra upp med Skogsstyrelsen direkt, i stället för att gå via försäkringsbolaget. Alla markägare var försäkrade vid LF.Foto: Per Leino

Foto:

hejnum/Visby2011-06-15 04:00

Vad händer med betesstödet om marken inte duger som betesmark?

Skogsstyrelsens distriktschef Jonas Löfstedt träffade markägarna i går. Han beklagade det som hänt, och passade på att tacka för den arbetsinsats markägarna gjort. Många deltog i släckningsarbetet.

Enligt Skogsstyrelsens jurist Thomas Nordqvist är läget glasklart: Skogsstyrelsen är vållande till branden, och därmed skyldig att betala ersättning. Gårdagens möte handlade om hur det ska gå till.


Fem drabbade
Branden drabbade fem markägare, som samtliga är försäkrade hos Länsförsäkringar.

Bolaget tänker bolla kraven vidare till Skogsstyrelsen, och båda parterna anser därför att det är bäst om Skogsstyrelsen och markägarna gör upp direkt utan mellanhand.

Närmast ska en extern värderingsman gå igenom skadorna. Förutom brand i träd och vegetation har körning och brandgator skadat marken. Värderingen väntas vara klar till den 1 september.


Ökad tillgänglighet
Några markägare tycker att en del av de körvägar och brandgator som gjorts kan permanentas. Den oländiga marken kan genom branden bli mer lättillgänglig.

Hejnum hällars ekonomiska förening, som har djur på markerna, fick klartecken att påbörja de akuta insatser som behövs för att släppa ut djur i området. Färistar och stängsel måste lagas.


Betesstödet
Det återstår flera möten, både för markägarna och för Skogsstyrelsen. I dag träffar markägarna länsstyrelsen för att diskutera betesstödet. Om de 30-35 hektar mark som drabbades inte längre kan klassas som betesmark är ett årligt stöd på upp emot 100 000 kronor i fara, och det är osäkert om Skogsstyrelsen ersätter den typen av förluster.


Notan
Skogsstyrelsen träffar räddningstjänsten nästa vecka för att diskutera vem som ska betala för släckningsarbetet. Räddningstjänsten satte in över 150 man, hemvärnet bidrog med 100, försvarets helikopter var igång mer än 20 timmar och två privata helikoptrar deltog. Även markägarna och medlemmar i Hejnum hällars ekonomiska förening deltog i arbetet.

- Vi är glada och tacksamma för den insats som gjordes. Alla gjorde ett fantastiskt jobb, säger Jonas Löfstedt.

Beräkningen av räddningstjänstens kostnader för insatsen är klar först i juli. Hemvärnet beräknar att den kostat 300 000 kronor, och insatsen med försvarets helikopter kostade minst 500 000 kronor.


Bevakning
Nu har det gått över en vecka sedan eld senast flammade upp i området, men ännu går personal från Skogsstyrelsen rond tre gånger per dygn.

Måndag 30 maj: Branden startar vid middagstid.

Tisdag 31: Försvarets helikopter från Ronneby kallas in, och vattenbombning inleds. Personal från räddningstjänsten, hemvärnet och Skogsstyrelsen arbetar i skift på marken.

Onsdag 1 juni: Två privata helikoptrar sätts in.

Torsdag 2: Privata helikoptrar skickas hem. Hemvärnsmän och personal från räddningstjänsten är kvar för att bevaka.

Fredag 3: Ett 50-tal personer från Skogsstyrelsen arbetar med eftersläckning. Läget bedöms vara under kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om