– Båda jobbar med kommunikation så det är krafter som behövs. Vi måste synas. Det är roligt att få med de här tjejerna, tidigare hade vi dålig jämställdhet, säger Riina Noodapera, sekreterare för Hela Sverige ska leva Gotland och landsbygdsrådgivare vid Hushållningssällskapet.
Hela Sverige ska leva Gotland hette tidigare Länsbygderådet Gotland och bildades 1999 i samband med ett sockenutvecklingsprojekt, men bytte till sitt nuvarande namn för två år sedan.
– Det var svårkommunicerat tidigare med det gamla namnet. Folk frågade vad vi gjorde. Nu är det tydligare, säger Riina Noodapera.
Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation med fokus på landsbygdsutveckling och lokal utveckling. Organisationen företräder cirka 5 000 lokala utvecklingsgrupper och på Gotland är, exempelvis, alla sockengrupper som deltog i sockenutvecklingsprojektet, bygdegårdsföreningar och utvecklingsbolag med. Totalt är i dagsläget ett femtiotal gotländska utvecklingsgrupper anslutna.
Sara Lidqvist jobbar med digital utveckling i socialförvaltningen. Hon är uppvuxen på en mjölk- och köttgård i Hejdeby och brinner för landsbygdsfrågor.
– Jag tycker inte bara att lantbruksfrågor är viktiga utan alla landsbygdsfrågor. Oavsett var man bor och vem man är så har man ett förhållande till landsbygden, säger hon.
Sara Lidqvist hoppas att hon som ny styrelseledamot ska tillföra engagemang för dessa frågor till organisationen.
– Jag hoppas kunna tillföra energi! Var den ska läggas får jag se framöver, säger hon.
Rebecka Nyström arbetar som kommunikatör på Gotlands folkhögskola och är även hon uppväxt på en gård.
– Jag är född på en gård i Hejnum med nötköttsproduktion och har det där med landsbygden i ryggmärgen. Jag tror att det är väldigt viktigt, i till exempel media, att ha en röst med landsbygdens perspektiv och låta den synas, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas kunna komma med nya idéer och vara en frisk fläkt!