"Vi tvingas hitta sämre lösningar"

Sjöfartsverkets helikopter på Gotland saknades – och räddningstjänsten blev inte informerad. ”Det här är allvarligt”, säger Henrik Johansson, yttre befäl.

Utan att informera räddningstjänsten tog Sjöfartsverket sin helikopter, som är placerad på Gotland, ur tjänst. Detta försvårade insatsen i Lickershamn härom natten avsevärt.

Utan att informera räddningstjänsten tog Sjöfartsverket sin helikopter, som är placerad på Gotland, ur tjänst. Detta försvårade insatsen i Lickershamn härom natten avsevärt.

Foto: Johan Nilsson/TT

HELIKOPTERN SAKNADES (GT)2017-07-26 11:00

Förra veckan var det stort pådrag när en man drunknade vid Digerhuvud på Fårös västra sida. Räddningstjänsten på Gotland bad då Sjöfartsverket om hjälp vid insatsen.

Svaret blev att helikoptern inte längre fanns tillgänglig.

– Nu fick vi ändå hjälp, men helikoptern som kom skickades hit från Norrtälje och det tog ganska exakt en timme, säger Henrik Johansson.

Han berättar att räddningstjänsten inte har fått någon information alls som förklarar varför Sjöfartsverkets helikopter är borta.

– Nej, informationen är verkligen bristfällig. Vi skulle behöva ha något slags schema som visar när den är i Visby. Det är frustrerande när resurser som ska vara i drift inte är det. För oss innebär det att vi tvingas hitta andra lösningar, som dessutom är sämre, säger Henrik Johansson.

När GT i går tog kontakt med Sjöfartverket och frågade varför helikoptern inte längre finns kvar på Gotland och vad det beror på, bad de att få återkomma.

Efter ett par timmar kom svaret.

– Jag kan informera om att helikoptern från och med i dag (läs i går) är tillbaka på Gotland och fullt bemannad igen, säger kommunikatören Elin Lindahl.

Varför har den varit ur tjänst?

– Det enda svar jag kan ge är att det handlar om en kombination av sjukdom och semestertider, säger Elin Lindahl.

Så från och med nu kan räddningstjänsten på Gotland be om stöd av er igen vid insatser som kräver exempelvis vinschning?

– Ja, det går bra!

Förutom Gotland har Sjöfartsverkets bas i Visby allt från Ölandsbron i söder till Nynäshamn i norr som bevakningsområde, men de ska även vara beredda att hjälpa grannländerna i Östersjön.

Varje arbetspass pågår i sju dagar och då arbetar fyra personer.

Två piloter, en ytbärgare och en vinschoperatör.

Dessa personer hade, enligt Henrik Johansson, varit till stor nytta härom natten då en man föll ned för en klintkant i Lickershamn och skadades allvarligt.

– Vi försökte få hjälp av Sjöfartsverket igen, men fick svaret att helikoptern inte fanns tillgänglig. Mannen som ramlat låg väldigt svåråtkomligt till och det smartaste hade varit att vinscha upp honom, säger Henrik Johansson på räddningstjänsten.

I stället fick man hjälp av ambulanshelikoptern, men den var tvungen att hitta en öppen yta att landa på, vilket var en bra bit från olycksplatsen.

Vad säger du nu om att Sjöfartsverkets helikopter ska vara tillbaka?

– Det är nyheter för oss, men givetvis är det bra. Men jag förstår fortfarande inte hur sjukdom och semester kan slå ut en hel besättning. Detta under en period då det är som störst risk att det händer något i våra gotländska vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!