I februari lämnades en 2 000 år gammal bronsmask in till länsstyrelsen i Visby. Det var en privatperson som ärvt masken och visste att den var upphittad nära kyrkan i Hellvi socken. Nu har arkeologer börjat gräva på den plats man tror att masken kommer från. Och de har redan gjort fynd. I går fann arkeologen Per Widerström och hans team en knivudd. Och några bitar i brons om tre centimeter.
Kan de här bitarna vara delar från bronsmasken?
- Jag kan inte svara på det. Vi vet inte exakt var masken är funnen. Vi vet inte ens säkert att det är här. Nu vill vi hitta andra fynd som kopplar platsen till Romarriket. På så sätt kan vi fastställa att det var här som masken kom från, säger Per Widerström.
Oro för skattplundrare
Han är förtegen. Oron inför att skattplundrare ska ta sig till platsen är stor. Han vill säkert fastställa eventuella fynds proveniens innan han uttalar sig. Problemet med skattplundrare ligger nära tillhands. Så sent som i maj kom fängelsedomarna för tre skattplundrare som utfört grova fornminnesbrott i Alva.
- Men de här bitarna skulle kunna vara en del av ett beslag eller en bägare. Ni får gärna spekulera men jag vill ha mer på fötterna innan jag uttalar mig, säger Per Widerström.
"Nål i en höstack"
De fynd som Per Widerström hoppas på är glas, keramik, mynt och andra lite mer "lyxiga gods" från romartiden. Sådana hittegods skulle bli ledtrådar till bakgrundshistorien om bronsmasken. Personen som burit den bör rimligtvis också ha haft fler tillhörande delar av en rustning.
- Det är som att leta efter en nål i en höstack. Samtidigt har jag en stor förhoppning om att vi faktiskt hittar något, säger Per Widerström.
Själva bronsmasken är ett spektakulärt fynd. Den kommer från det lätta kavalleriet i Romarriket och bars förmodligen över ansiktet vid parader. Men den har nog också varit en lite mer "privat" ägodel.
Det får Per Wideström att tro att det skulle kunna vara en gotlänning som på något sätt haft kopplingar till Romarriket. Masken var en statuspryl och den ville man säkert ta hem och visa.
- Jag hade jämfört det med en Ferrari i dagens läge, säger Per Widerström.
Unikt fynd
Ansiktsmasken är ett ovanligt fynd. Det finns inte många. Tre har hittats i England och ytterligare några få i Centraleuropa. Men aldrig tidigare har man hittat något liknande i den här delen av Europa.
Platsen för utgrävningen i Hellvi är en ovanlig stengrund som var ett för tiden stort hus - på hela 30 gånger 13 meter.
Bara på öarna
Stenbyggnationen är daterad till år 0-550. Byggnadstekniken som man använt är också den unik och har tidigare bara hittats på Gotland och Öland. Hela huset tros ha varit i sten, ända upp till taket. Och när man väl hade lärt sig bygga i sten så är det ologiskt att sedan sluta med det. Men så har skett här.