Kopplar gute till romarriket

Den forntida bronsmasken kom från husgrunden i Hellvi. Det kan arkeologer nu slå fast.

Foto:

Hellvi2011-08-03 04:00

- Det här är ovanligt bra, säger arkeologen Per Widerström, ansvarig för utgrävningarna.

Under bara två veckor befann sig han och ett team på plats i Hellvi och den husgrund som de härlett masken från. Här hittade de små bronsbitar som varit del av masken.

Själva bronsmasken är från romartiden och det är högst troligt att en gotlänning på något sätt skaffat sig en bra ställning hos en kejsare eller annan prominent romare.


Privilegium
- Att bära en sådan var nog få förunnat. Säkerligen var masken bland det finaste man kunde få, säger Per Widerström.

Han berättar att man vanligtvis fick utmärkelser i form av hjälmar, hjälmprydnader, dryckeshorn, matlagningskärl eller vinskopor. Masken är alltså väldigt speciell, av det finaste slaget.

- Det är ett sensationellt fynd, säger Per Widerström.

Han berättar att masken nu finns i Stockholm på konservatorium.

Gun Westholm, länsantikvarie på Gotlands muséum, har hört av sig dit och begärt att den ska få visas på Fornsalen. Medelhavsmuséet har också uttryckt en önskan om att få masken. Eventuellt blir det någon form av delad vårdnad av masken men det är Historiska muséet som avgör detta.


Finfina fynd
Per Widerström har haft stor framgång vid utgrävningarna i Hellvi. Han och hans team har även hittat en hel del keramik, glaspärlor som suttit på smycken, en kniv, ett par knivspetsar och en trasig ullsax.

Normalt sett brukar man inte hitta en sådan mängd fynd men den här husgrunden hade en bra depå av prylar.

- Ofta är det saker man har tappat, en glaspärla kanske har trillat ned i något stolphål och fastnat där, berättar arkeologen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om