Kalkbrotten, stranden, det karga landskapet och den sedan länge nedlagda industrin bidrar till magin vid Smöjen i Hellvi som lockar tusentals besökare varje år. I måndagens GT berättade boende i området om rädslan för allvarliga olyckor när ungdomar forserar stängslet till den gamla täkten och hoppar från den förfallna byggnaden.
De berättar om hundratals fordon varje dag, och husbilar som parkerar vid kalkbrottens kanter. Den främsta oron gäller framkomligheten för utryckningsfordon om olyckan skulle vara framme.
Dick Svennefelt är räddningschef på Region Gotland:
– Mig veterligen har vi inte haft någon påringning angående Smöjen. Det är väl lika populärt som vid Blå Lagunen så här års, men skillnaden är att det finns väldigt mycket mer utrymme på Smöjen för utryckningsfordonen att ta sig fram. Brotten där är också djupa vilket inte gör det lika farligt när man hoppar, men som alltid när det handlar om väldigt mycket folk och vatten så kan ju vad som helst hända, säger han.
Det är Cementa som är fastighetsägare till marken, och de är medvetna om platsens popularitet. Matilda Hoffstedt är fabrikschef vid Cementa i Slite:
– Vi har fått påringningar från andra fastighetsägare och vi alla önskar att området utnyttjas förnuftigt. Vi har en pågående dialog med regionen och kommer efter semestern att fortsätta den dialogen för att se hur vi kan hitta en lösning som är bra både för besöksnäringen och för oss som markägare. Men det är inte något vi kan lösa nu så här vecka 29, säger hon.
Det var många decennier sedan det fanns någon verksam industri på området. Byggnaden vid den gamla täkten har stängsel omkring sig, något som hoppsugna och äventyrslystna badgäster ignorerar och helt enkelt forcerar eller på annat sätt tar sig runt.
Matilda Hoffstedt vill ogärna gå in på legaliteter i frågan i dagsläget, men är mån om att hitta en lösning som gör att allemansrätten kan nyttjas utan att fastighetsägare eller badgäster tar skada.
– Om man på något sätt ska begränsa möjligheterna att röra sig där behöver det ske på ett bra sätt. Det är inte en helt lätt fråga att hantera. Och även om regionen egentligen inte är involverade där så kommer vi i höst att fortsätta dialogen med dem för att hitta en bra väg framåt.