Här är den nya djurskyddslagen

I går trädde en ny djurskyddslag i kraft i Sverige. Den nya lagen innebär bland annat ett förbud mot att överge djur och en mer nyanserad tillämpning när det gäller djurförbud.

Från och med den 1 april infördes den nya djurskyddslagen i Sverige.

Från och med den 1 april infördes den nya djurskyddslagen i Sverige.

Foto: Kerstin Klint

HELT NY LAG2019-04-02 16:03

Den tidigare djurskyddslagen som var drygt 30 år gammal ersattes under gårdagen den första april med en ny djurskyddslag som fortsatt ska främja en god djurvälfärd, och framförallt att man ska ha respekt för djur. Det innebär bland annat ett förbud mot att träna eller använda djur på ett sätt som gör att de lider.

– Djur ska behandlas väl. Man ska ha respekt för dem och de ska ha ett egenvärde oavsett nyttan för oss människor, något man skrivit in i den nya djurskyddslagen. Det har ett slags symbolvärde, berättar Lotta Hallenfur som är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

En av nyheterna i den nya djurskyddslagen är justeringar i regelverket som rör djurförbud så att det blir mer nyanserat med mer ”proportionerliga bedömningar”, säger Lotta Hallenfur.

– Nu har man gjort lagstiftningen lite mer flexibel. Det kan ju vara väldigt ingripande att ha en näringsverksamhet och att man måste sluta med den. Med den gamla lagen var det en väldigt hög tröskel för att inte meddela djurförbud om övriga kriterier var uppfyllda, eftersom gränsen att det ska vara uppenbart att ett upprepande inte kommer att inträffa inneburit väldigt få undantagsfall.

– Exempel på fall där detta varit tillämpligt har till exempel varit om man lidit av alkoholberoende vid tiden för vanvård, men vid tiden för beslutet är behandlad och fri från beroende.

Andra viktiga nyheter i den nya lagen är ett uttryckligt krav på kompetens för alla som tar hand om djur.

– Man har skrivit in ett allmänt kompetenskrav, det finns inga formella krav på att man ska ha gått en viss utbildning, men man ska ha tillräcklig kompetens för det djurslag man har.

Det införs även ett förbud mot att överge katter, andra husdjur och tamdjur. Förvildade katter kommer därmed att omfattas av djurskyddslagen.

– Det här är viktigt och har fallit mellan stolarna tidigare. Förvildade djur av tamdjursart ska omfattas av djurskyddslagen, som till exempel herrelösa katter. En del har tidigare valt att hantera dem som vilda djur och att djurskyddslagen därmed inte gäller dem.

– De släppte däremot kravet på att märka katter, men jag tror att det hade varit svårt i praktiken att tillämpa. Ur djurvälfärdssynpunkt och myndighetssynpunkt så skulle det ha varit mycket positivt med ett sådant krav, förutsatt att det också skulle kopplas till ett krav att registrera katten. Regeringen har valt bort förslaget bland annat på grund av att de anser att konsekvenserna av ett sådant krav måste utredas ytterligare, även på grund av den nya Europeiska dataskyddslagstiftningen i hur ett sådant register ska utformas och hanteras.

Är det fortfarande okej att ha katter i ladugården?

– Absolut, bara de har skydd, mat och vatten och att de kan hålla sin värmebalans. Om de till exempel kan värma sig i höet på en loge eller i en uppvärmd sadelkammare i stallet fungerar det bra. Men de måste naturligtvis tittas till.

Dessutom införs det ett förbud mot att träna djur på ett sätt så att det utsätts för lidande. Det innebär bland annat ett förbud mot att ha elefanter och sjölejon på cirkus, eftersom ett behov av deras naturliga beteende inte kan tillgodogöras där.

En annan nyhet är att personal inom hälso- och sjukvården ska kunna anmäla allvarliga djurskyddsproblem, något som tidigare varit sekretessbelagt. Den nya lagen innebär att djurskyddshandläggarna kan få fler anmälningar på sitt bord.

– Det gör att anställda inom hälso- och sjukvården under vissa förutsättningar får anmäla vanvård till oss, det har de inte fått göra innan.

Vilka konsekvenser kommer den nya lagen att få för er djurhandläggare på länsstyrelsen?

– Jag tror inte att det kommer att bli några stora skillnader för oss i vår djurskyddskontrollverksamhet. Den första april kommer vi att få våra nya checklistor från Jordbruksverket. Det är svårt att redan nu se hur det kommer att bli för oss i vårt kontrollarbete, det kan jag nog kunna svara på först om ett år. När vi diskuterar hur vi ska tolka den nya lagen i praktiska fall kommer det nog att visa sig.

Är det något du tycker saknas i den nya lagen?

– Nej, jag måste säga att den täcker upp väldigt bra.

Djurskyddslagen

Den nya djurskyddslagen träder i kraft den 1 april 2019.

Den ersätter den nuvarande, från 1988.

Den nya lagen gör det uttryckligt förbjudet att överge hus- och tamdjur.

Djur ska hållas i god miljö och på ett sätt som gör att de kan ha kvar naturliga beteenden.

Den som håller djur ska ha tillräcklig kompetens för det.

Förbud införs mot att träna djur eller använda dem på ett sätt som gör att de lider.

Regeringen avser att, med den nya lagen som stöd, lägga fram förbud mot att visa upp elefanter och sjölejon på cirkus.

Sekretesslagar ändras så att det blir möjligt för personal inom hälso- och sjukvården att anmäla misstanke om vanvård av djur.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!