När dörren slås upp till avdelning 1C på Pjäsens äldreboende i Visby möts besökaren av en välkomnande matdoft. Kassler och potatisgratäng står på menyn. Elever från gymnasiesärskolans restaurangprogram skivar potatis och vitlök till maten som sedan ska serveras till de boende på avdelningen. Det är läraren Rolf Engström och Robert Gustavsson, personal på Pjäsen, som står bakom initiativet "Win-win" med samverkan mellan skolan och äldreboendet.
– Det blir en lite festligare måltid för de boende. Tyvärr så slafsar vi i oss maten i dag, men enligt mig är måltiden helig för det är då vi umgås. Här får eleverna och de boende chans att träffas och prata, säger Rolf Engström.
Bakgrunden till samarbetet är att eleverna på gymnasiesärskolan hade svårt att hitta praktikplatser, och på Pjäsen tyckte man att de boende behövde få äta mat som är hemlagad från grunden.
– Jag kan se skillnad på portionerna, normalt sett äter de ganska lite men under dessa dagar går det åt mycket mer mat, säger Britt-Marie Sigrén, enhetschef på avdelning 1 på Pjäsen.
En gång i veckan står eleverna för matlagningen, och de boende blir serverade vid bordet istället för att få maten levererad i vagnar.
– Bättre kan det inte bli, med matdoften och allt, säger Margit, som bor på avdelningen.
Maten lagas från grunden, och fokus ligger på husmanskost.
– Vi lagar gärna mat från vilket land som helst, men här vill vi laga husmanskost eftersom det är det de äldre är vana vid att äta, säger Rolf Engström.
Också för eleverna innebär praktiken en hel del vinster.
– Det är roligt, både att träffa nya människor och att prova på jobblivet, säger Desirée Malmqvist, som går andra året på restaurangprogrammet, och klasskompisen Arvid Österbro håller med.
Rolf Engström märker hur eleverna utvecklas när de får komma ut på en arbetsplats.
– På skolan känner de sig hemma, här blir det på ett annat sätt. Det finns utmaningar, men de slipper stressen som finns på vanliga restauranger, säger han.
Projektet var nominerat till Region Gotlands Förnyelsepris, där det slutade på en andraplats. Normalt sett lagar eleverna även efterrätt, men nu firas utmärkelsen istället med prinsesstårta.
– Det känns overkligt. Vi vann 25 000 kronor men har inte hunnit fundera ut vad vi ska göra för pengarna än, berättar Robert Gustavsson.