På Hemses facebooksida finns inlägg om att torgdagen har en nedåtgående spiral och att det är sämre än någonsin. Dåligt med knallar, dåligt väder och dåligt med folk.
Förslaget på att flytta dagen till en lördag då folk är lediga, möts inte av så många applåder.
– Sånt kan man bara inte ändra hux flux och det är vi som bestämmer, säger Janne Eriksson i Sudrets hockey som arrangerar marknaden.
Om intresset blir dåligt får man välja andra vägar än att ändra på en över hundra år gammal tradition tycker han.
Allan Båtelsson i Knutpunkt Hemse utveckling, är inne på samma spår. Eftersom Hemse stortorgdag är Sveriges äldsta marknad, är det en kulturfråga som måste angripas från rätt håll.
– Det är rätt skrämmande att regionen och länsstyrelsen arrangerar en världsarvsdag som "Ringmuren runt" samtidigt som det är Hemse stortorgdag, säger han som blev väldigt beklämd av att man springer runt ringmurent denna speciella dag. .
Han tycker att man kan skola, näringsliv och andra jobba konkret utifrån vars och ens horisont.
– Vill vi behålla vår kultur får vi bita ihop och lösa det som är ett bekymmer, säger han som tycker det är underordnat om skoleleverna är lediga eller inte.
– Man måste ha med kutluren i skolan som en del av bygdens kultur, men angripa det från rätt håll, säger han och påpekar att skolan inte ska ha skulden för att det kommer färre besökare till torgdagen.
Rektorn på Högbyskolan, Helena Jungenstam har tagit bort den halvdagsledighet som eleverna tidigare haft på torgdagen. Hon förklarar det med att en garanterad undervisningstid som eleverna har rätt till, finns lagstadgad.
– Släpper jag på det måste jag förlänga tiden någon annanstans.
Hon är inte främmande för att använda torgdagen som en del i undervisningen.
– Men då behöver vi planera hur vi ska starta, genomföra och redovisa ett sådant projekt.