Halva personalstyrkan på särskilda boenden lämnar

Av 101 regionanställda på Iliansgården och Hemse särskilda boende är det 52 som följer med till Attendo. "Förlorad kompetens riskerar gå ut över verksamheten", säger Jörgen Benzler (V).

Jörgen Benzler, Rolf Öström

Jörgen Benzler, Rolf Öström

Foto: Henrik Montgomery/Cecilia Thomsson

Hemse2021-04-20 08:05

Personalen på Iliansgården och Hemse särskilda boende har gett besked. Vid verksamhetsövergången är det 28 på Hemse särskilda boende och 24 på Iliansgården som fortsätter med Attendo som ny arbetsgivare. 11 respektive 13 stannar kvar som anställda i Region Gotland, vilket innebär att regionen nu har att matcha 24 placeringar av medarbetare till andra uppgifter. 5 anställda har inte svarat, allt enligt den information som gavs till socialnämnden vid förra veckans sammanträde.

Sammantaget 20 anställda slutar före övergången. Bemanningen kommer att bli betydligt lägre hos Attendo jämfört med hittills.

Jörgen Benzler (V), ledamot av socialnämnden, säger att det blir ett kunskapstapp som riskerar att gå ut över verksamheten.

– Det är bekymmersamt att en så stor andel inte följer med. Det är oroande att vi mister erfaren personal som behövs, säger han. 

Vems ansvar, menar du, är den uppkomna situationen?

– Utan tvekan den borgerliga majoriteten i regionen, som helt gick på lägst pris i upphandlingen, där Attendo stack ut genom att ligga långt under andra anbudsgivare. Vi har hela tiden varit emot privatiseringen och tycker det är särskilt anmärkningsvärt att man genomför den mitt under en pandemi.

Rolf Öström (M), socialnämndens ordförande, svarar:

– Det är naturlig kritik. Oppositionen har varit negativa till allt i den här processen.

Men hur ser du på att äldreomsorgen mister erfaren personal?

– Man kan också säga att det är bra att man som anställd kan välja arbetsgivare. Det är positivt att det kommer in privata aktörer, svarar Rolf Öström. 

Attendo kommer att behöva rekrytera flera tiotal medarbetare.

– Och det råder brist på undersköterskor, framhåller Jörgen Benzler.

Han pekar på att intresset för vidareutbildning av personal är större från Region Gotland jämfört med privata företag om man ser till det pågående äldreomsorgslyftet. Där är 54 av 60 deltagare regionanställda. Av 6 privatanställda kommer 5 från hemtjänstföretag – och ingen enda från Attendo.

Allianspartierna hoppas spara 5,1 miljoner kronor årligen på att Iliansgården och Hemse särskilda boende upphandlats och från hösten ska drivas av Attendo.

– Det blir ständigt allt fler äldre. Vi behöver effektivisera. Med det här alternativet gör vi en kraftig besparing, säger Rolf Öström.


52 av 101 anställda vid Hemse särskilda boende och Iliansgården i Hemse följer med till nya arbetsgivaren Attendo.
52 av 101 anställda vid Hemse särskilda boende och Iliansgården i Hemse följer med till nya arbetsgivaren Attendo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!