Två områden på ön med hög andel lågavlönade, arbetslösa och bidragsberoende anses av Delegationen mot segregation ha socioekonomiska utmaningar – Hemse och Bingeby. Att Hemse är ett av dem överraskade inte Allan Båtelsson som är ordförande för det lokala utvecklingsbolaget Knutpunkt Hemse.
– I en egen undersökningen som vi gjorde förra året såg vi att boende här har sämre köpkraft än i socknar runt Hemse, säger han.
Knutpunkt Hemse har haft ett år sig på att fundera över varför det ser ut så.
– Hemse är en ort dit många äldre flyttar. Dessutom har socialförvaltningen flera placeringar här, och så har vi Folkans elever. Många skriver sig här, men har ingen inkomst, säger Allan Båtelsson.
I den egna undersökning märks även att Hemse har många med enbart grundskoleutbildning.
– Vi såg att Hemseungdomar i 20-årsåldern har högre lön än jämnåriga i andra socknar. Det är ett tecken på att de hellre jobbar än utbildar sig, säger Allan Båtelsson och påpekar att det är viktigt att ha folkhögskolan kvar i Hemse.
Är det ett problem att Hemse har socioekonomiska utmaningar?
– Nej, men det är något vi måste ha ögonen på. Vi jobbar för att öka bostadsbyggandet och stärka folkhälsan. Det är även viktigt att få fler arbetstillfällen. I Landsbygd 2.0 arbetar vi för att få hundra nya jobb till södra Gotland, säger Allan Båtelsson.
Segregationsbarometern ska framöver kompletteras med uppgifter om brott och upplevd trygghet.
– Det ska bli spännande att få de uppgifterna. Jag blir inte förvånad om otryggheten är lite högre i Hemse.
I den egna undersökningen noterades även att Hemse har lägre valdeltagande än områdena runt orten. Allan Båtelsson har en radikal idé för att råda bot på det.
– Vi kan ge hundra kronor som alla kommer på ett informationsmöte om valet.
Förutom Hemse är Bingeby det område på Gotland som Delegationen mot segregation anser har socioekonomiska utmaningar. I Bingebyområdet bor Marika Erlandsson. Hon tycker inte att man ska dra hela området över en kam. Det finns skillnader på kvartersnivå:
– Jag bor i bostadsrätt i Gurkan. Problemen är större i Vitkålen där det är hyresrätter.
Marika Erlandsson har bott i Bingebyområdet i fem år. Innan dess bodde hon i Göteborg.
– Jämfört med Göteborg är det jättetrevligt här. Det fanns problem här för några somrar sedan, men nu är det lugnt. Jag tycker det känns mycket tryggt att bo här.