Allt fler väljer Hemse vårdcentral

På ett år har Hemse vårdcentral fått nära 500 nya patienter. Främst kommer patienterna från Unicares vårdcentral i Klintehamn, men även från Visby.

Trots att antalet patienter har ökat på Hemse vårdcentral har de minskat behovet av hyrläkare, och har ett gott bemanningsläge.

Trots att antalet patienter har ökat på Hemse vårdcentral har de minskat behovet av hyrläkare, och har ett gott bemanningsläge.

Foto: Stig Hammarstedt/Arkiv

Hemse2019-12-09 10:00

Sedan januari 2017 fram tills oktober i år har vårdcentralen i Hemse fått 1 200 nya listade patienter. Det senaste året har antal patienter ökat från drygt 8 100 till 8 600. När det gäller antal listningspoäng har vårdcentralen i år växt så pass att den blivit öns tredje största. 

– Det är kul att fler väljer att lista sig här, det ser vi som beröm, säger chefen Ann Hovland Tånneryd.

En del av de nya patienterna kommer från vårdcentralen i Klintehamn, som drivs av privata Unicare och som har tappat patienter. Nyligen beslutade Unicare att stänga filialen i Klintehamn, vilket innebär att ännu fler patienter kan lista om sig till Hemse vårdcentral.

– Vi har sett att vi fått ett antal därifrån varje månad, det har vi räknat med men nu kan det bli ännu fler. De är såklart hjärtligt välkomna. Men vi får även nya patienter från stan och östra Gotland, även om majoriteten bor söderut.

Trots att vårdcentralen fått fler patienter har de samtidigt minskat hyrläkarberoendet, berättar Ann Hovland Tånneryd.

– Eftersom vi har vuxit i jämn takt har vi kunnat utveckla utifrån det. Målet är att alla patienter ska ha en fast vårdkontakt. Personalen gör ett fantastiskt arbete, säger hon.

Personalläget på vårdcentralen är bra, tycker Ann Hovland Tånneryd.

– Vi behöver specialister i allmänmedicin, men i övrigt har vi bra med bemanning. Och för att vara glesbygd är det bra, säger hon.

Med undantag för två månader i år har Hemse vårdcentral haft en bra tillgänglighet på telefon. Från maj månad och framåt har minst 97 procent av patienterna som ringt kunnat nå vårdcentralen samma dag. 

– Vi gjorde om i planeringen av schemat eftersom de flesta ringer oss på morgonen, så ser vi till att vara bra bemannade då. Vi vill också att de patienter som ringer på morgonen och behöver hjälp samma dag ska ha chans att få det.

En hel del satsningar har nyligen sjösatts. Bland annat har de startat ett antal nya skolor, som diabetesskola och astma/kolskola och en äldremottagning.

– Vi har en del utmaningar, som att 1 500 personer som är 75 år eller äldre är listade här och vi har dubbelt så många diabetiker jämfört med resten av ön. Men vi försöker att tänka innovativt och komma på nya lösningar, vilket också gör det roligt att arbeta här, säger Ann Hovland Tånneryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!