Åsa – Eko-bonde och prisad eldsjäl

Åsa Gustafsson är eko-bonden som belönats av Hushållningssällskapet i kategorin Utveckling på Gotland, och det är inte svårt att se varför.

I lagret på gården förvarar Åsa Gustafsson en del av årets skörd. Men stora delar av skörden lagras på annan plats, då gårdens kylrum inte räcker till. På golvet ligger en bädd av vatten för att hålla luftfuktigheten så bra som möjligt för lagring.

I lagret på gården förvarar Åsa Gustafsson en del av årets skörd. Men stora delar av skörden lagras på annan plats, då gårdens kylrum inte räcker till. På golvet ligger en bädd av vatten för att hålla luftfuktigheten så bra som möjligt för lagring.

Foto: David Skoog

Hemse2019-12-06 08:21

Åsa Gustafsson driver sedan år 2000 sin ekologiska gård Hulte Eko i Hemse tillsammans med sin man Magni. På 60 av sina 200 hektar odlar de grönsaker som bland annat potatis, palsternacka, rödbetor och vitkål. 

– Vi tog över efter hand av min pappa, och 2009 tog vi över hela gården på riktigt. Vår huvudinriktning har hela tiden varit rotsaker.

När Åsas pappa drev gården odlade han konventionellt, men successivt när Åsa och Magni tagit över har de ställt om helt till ekologisk odling. Något som både innebär utmaningar, men även möjligheter. Palsternackorna på gården till exempel, de går till butiker i hela Sverige genom Coops varumärke Änglamark. 

Vilket de inte kunnat göra om de inte var kravodlade. Men det kan vara tufft att köra eko också.

– Det kan vara att ett morotsstycke som ser bra ut hela tiden tills man skördar det, och då är det insektsangripet. Det är lite mer ett vågspel men det känns bra att kunna göra det utan medel. Det vi inte lägger på besprutningsmedel lägger vi på fler sommarjobbare istället, säger Åsa Gustafsson, som har 25 extra som jobbar under högsäsong. 

Sommarjobbarna kommer oftast från Hemse med omnejd, och att kunna ge extra många ungdomar sommarjobb lokalt är den del av att bidra till bygden menar Åsa. Och bygden är viktig för henne. Genom åren har hon engagerat sig i otaliga styrelser och föreningar. 

När ingen annan räcker upp handen, gör Åsa det. Och det har lett till bland annat styrelseengagemang i Gotlands Ekologiska odlare, LRF och Knutpunkt Hemse och i arbetsgrupper kring julskyltningen och Hemsedagen.

– Allt jag tagit mig för har jag aldrig kunnat gjort bara litegrann. Som loppisen till exempel. Ungarna spelade fotboll i FG (Fardhem Garda BK) och det behövdes någon som var tränare.

Så då blev Åsa tränare för fotbollslaget också, och när det behövdes pengar i föreningen föreslog hon att de kunde hålla en loppis.

– På den vägen är det. I 11 år höll jag på med loppisen och rekordet låg nog på 300 000 kronor på en helg. Det var otroligt kul men i efterhand förstår jag inte hur jag hann med både det och sommarjobbarna på sommaren. Det tog mycket tid.

Som jordbrukare är man oftast medlem i LRF, vilket ledde till att Åsa även engagerade sig där som ordförande. 

– Och Gotlands ekologiska odlare är en förening som alltid legat mig varmt om hjärtat, så där var jag ordförande i 4-5 år. 

Till slut insåg även Åsa att det blev lite många engagemang för sitt eget bästa.

– Jag var med i fruktansvärt mycket på en gång, så till slut visste jag inte vilket möte jag var på väg till, och då fick jag börja bromsa och säga nej.

Men med färre engagemang att resa långt till, fanns såklart tid att lägga på bygden istället.

– Då blev jag engagerad mer i Hemse istället, som är närmare. Så då blev det Knutpunkt Hemse och Hemse Fardhem gille. Knutpunkten för att jag brinner för att Hemse samhälle och närområde ska leva. Jag bor här så det är av egenintresse. All service som finns ska finnas kvar, det får inte bli mindre. 

Uppdragen i Knutpunkt Hemse har för tillfället fått pausas ett tag, då Magni och Åsa bygger en ny packning och lagerlokal på gården. Så just nu är Åsa "bara" med i styrelsen för Landshypotek Bank på Gotland, och gillesordförande i Hemse Fardhem gille. Samt med i arbetskommittéerna för Hemsedagen och julskyltningen i Hemse. Utöver att driva gården på heltid såklart.

På senare tid har Åsa och Magni även börjat odla ekologiska linser. Hon menar att både linser och bönor är påväg uppåt rent odlingsmässigt på ön.
På senare tid har Åsa och Magni även börjat odla ekologiska linser. Hon menar att både linser och bönor är påväg uppåt rent odlingsmässigt på ön.
Utveckling på Gotland

Priset årets utveckling på Gotland delas ut av Mats Pettersson, Jörgen Olsson och Björn Dahlströms fond.

Ur motiveringen:
Åsa har haft många styrelseuppdrag, inom till exempel LRF, Gotlands ekologiska och Knutpunkt Hemse. Åsa driver Hemses facebookgrupp och andra aktiviteter som julskyltningen och Hemsedagen. Åsa går oftast in för sina olika uppdrag till 110%. 

Åsa Gustafsson belönas för sin stora arbetsinsats och sitt engagemang till gagn för en positiv utveckling i Hemse och på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!