Avtal om före detta gummifabriken på plats

På ena sidan Ronevägen, i gamla gummifabriken: kontorslokaler och i framtiden kanske biogasmack. Mittemot: en ny biltvätt. Det rör på sig i Hemse.

Gummifabriken kallas den oftast, men den byggdes som korsettfabrik och ska nu hysa kontor. På sikt kan det också bli en biogasmack.

Gummifabriken kallas den oftast, men den byggdes som korsettfabrik och ska nu hysa kontor. På sikt kan det också bli en biogasmack.

Foto: Sofie Regnander

Hemse2019-11-26 08:45

Byggd som korsettfabrik i mitten på 60-talet. Omtalad som "gummifabriken" efter epoken som följde därpå. Nu ska industrifastigheten i Hemse kunna hysa kontor, restaurang och biogasmack. Mittemot är en ny biltvätt på gång.

För fem år sedan upprättades en ny detaljplan för Hemse Kalkonen 14, i syfte att inte bara tillåta industri utan också kontor, hotell och en tappstation för biogas. I förra veckan behandlades planen i regionstyrelsen, samtidigt som politikerna i regionstyrelsen beslutade ingå ett avtal med fastighetens ägare, Hemse Fastighets K14 AB. Enligt detta exploateringsavtal så vilar allt ansvar på fastighetsbolaget angående byggnation, infrastruktur och ansökningar om nödvändiga tillstånd. Avtalet ger inga kostnader för regionens del.

– Det har hunnit hända en del när det gäller tillgången på gas, så en biogasmack är inte det första som kommer att hända på fastigheten. Men möjligheten finns där på sikt, säger Thomas Gahm, som äger fastighetsbolaget.

Samtidigt med hans funderingar pågår aktiviteter, i annan regi, på andra sidan Ronevägen, mittemot gummifabriken. Där är det aktuellt med en biltvätt, liknande den som finns vid värmeverket i Visby. Knutpunkt Hemse Utveckling AB och Hemseföretagarna ordnar ett offentligt möte om tvätten på onsdag morgon.

– Vi tittar på möjligheterna att använda lokal finansiering, säger Allan Båtelsson, ordförande i Knutpunkten och dessutom aktiv i nystartade Gotlands lokalfinansiering AB.

Hemse kan få en biltvätt, liknande den vid värmecentralen i Visby.
Hemse kan få en biltvätt, liknande den vid värmecentralen i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!