Barn- och utbildningsförvaltningen hade lyssnat på kritiken från Klinte i onsdagskväll och kortat ned den inledande informationsdelen högst väsentligt. Skoldirektör Ann-Chatrine Norrevik inledde och sedan presenterades förslaget om den framtida skolorganisationen för södra Gotland.
Förvaltningens förslag är att stänga Stånga skola och ändra hela upptagningsområdet.
Barnen i Gerum, Linde och Lojsta föreslås höra till Högbyskolan i Hemse medan de i Burs och Stånga föreslås gå i Garda skola.
Skolan i Öja föreslås läggas ner och barnen istället bussas till Havdhem.
Flyttar
Gotlands sydligaste barn heter Sigvard och Vilgot. De är sex och åtta år och bor vid Skoge i Sundre. De skulle få en bussresa på åtta mil om dagen om skolan i Öja stängs.
- För oss blir det frågan om vi överhuvud taget kan bo kvar, säger mamma Marie Ståhlberg.
Hon menar att det inte är rimligt för en sexåring att sitta på en buss så länge varje dag. Att familjen valde att bosätta sig i Sundre berodde till stor del på skolan i Öja.
- Om den läggs ner och Sigvard och Vilgot ska gå på fritids i Havdhem, då får vi en kostnad på 20 000 om året i bilresor. Utan fritids blir de väldigt isolerade, eftersom det geografiska läget gör att det är långt till andra barn. Det blir en rättvisefråga om bara de med ekonomiska resurser ska få ha fritids, säger Marie Ståhlberg.
Ilsken
En av de som kom till mötet trots att de själva inte har egna barn i skolålder var Gösta Hult från Rone. Han har varit engagerad i politiken och bland annat suttit vice ordförande i barn- och utbildningnämnden till för ett antal år sedan.
- I dag tycker jag inte det finns något parti som försvarar landsbygden. Vill de bara ha skolor kvar i stan, frågar sig Gösta Hult.
Vill ha subvention
Han motsätter sig de planerade skolnedläggningarna och menar att det även i framtiden borde vara som i dag att skolorna i Visby ska subventionera de på landet.
- Finns det inte mer pengar får man dela på det som finns. Jag vill ha en likvärdig utbildning så att folk kan bo över hela ön, säger Gösta Hult.
Han konstaterar att när Rone blev årets socken la man ner skolan, förra året utsågs Sanda till årets socken och nu vill man lägga ner även där. Stånga utsågs i veckan till årets socken 2012 och samma besparing föreslås där. Att bli årets socken tycks ödesmättat.
Fortsatt dialog
Dialogmöten som det i Hemse är ett försök från förvaltningen att bjuda in till diskussion. De som inte hade möjlighet att vara på plats kunde följa vad som sades via twitter på internet.
- Dialogen är inte slut efter det här mötet, säger Mats Hanell, förskole- och grundskolechef för södra Gotland, och konstaterar att hundratals gotlänningar hittills utnyttjat Facebook och Region Gotlands hemsida för att tycka till.
Politikernas beslut väntas i februari.