”Det handlar om personlig omställning”

Folkhögskolan på Gotland fick ställa in sin hållbarhetsutbildning i Fårösund, men startar nya kurser i Hemse under ledning av Annika Ulbricht.

Annika Ulbricht startar två nya kurser på Folkhögskolan i Hemse, en om omställning med två starttillfällen 26 och 29 september och en om odling som börjar 7 oktober.

Annika Ulbricht startar två nya kurser på Folkhögskolan i Hemse, en om omställning med två starttillfällen 26 och 29 september och en om odling som börjar 7 oktober.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hemse2022-09-18 18:35

– Man måste gräva där man står, säger Annika, som står på folkhögskolans mark som sedan länge bara har varit en klippt gräsmatta.

Under höst- och vårterminen ska det bli en odlingsyta mitt i Hemse.

– Det har funnits en efterfrågan att marken ska användas för odling och det har blivit mer påträngande aktuellt för det finns ett omställningsbehov, säger Annika, som kommer att lära ut giftfri odling för hemmabruk.

Hon är även ansvarig för en ny kurs inom personlig omställning på Gotlands folkhögskola, med undervisning en gång i veckan.

– Den långa kursen som skulle vara i Fårösund blev inte av, men det finns en mindre omställningskurs där. Det hade även hört av sig folk från Hemseområdet om att starta här i stället och med min bakgrund kunde jag slänga ihop sådana kurser, säger Annika.

undefined
Marken som ligger på andra sidan vägen från Folkhögskolans huvudbyggnad, där det idag finns en gräsmatta och träd, kommer att användas för odlingar och undervisning.

Hon är bland annat utbildad i trädgårdsodling och humanekologi, med kunskaper i miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. 

– I slutändan handlar det om att inte ta ut för mycket av jordens resurser. Då ska man ha sin beskärda del, men inte andras beskärda del, säger hon.

I hennes familj försöker de leva klimatvänligt och kombinera fritidsintressen som trädgård, husbygge och tv-spel. 

– Vi tycker att det är roligt och har gameifierat det i vårt privatliv. Vi försöker komma ner under rekommenderade koldioxidnivåer per person och det blir som en sport där vi levlar, säger hon.

Under åren har de gjort beräkningar på en koldioxidbudget med poster som mat, varor, boende, transporter, resor och aktiviteter.

– I vårt fall äter vi veganmat, men vi köttar våra barn med lokalproducerat kött, som rabbis och tupp max tre gånger i veckan, säger Annika.

Hon har en åttaårig och en tioårig son tillsammans med Benjamin Ulbricht, som är präst.

– Vi försöker jobba hemifrån så mycket det går och även om vi reser en del så gör vi det med kollektivtrafik och cykel. Men vi är bilberoende och bor på landet, i ett litet hus på 28 kvadrat med torrtoa och vedeldning, säger hon.

undefined
Annika Ulbricht startar två nya kurser på Folkhögskolan i Hemse, en om omställning och en om odling.

Det var egentligen med bostaden som familjens omställning tog fart. Och det var inte främst av klimatskäl.

– Jag hade inte råd att bo på min egen ö och på Storsudret där jag kommer ifrån, säger Annika, som länge försökte hitta ett permanent boende bland allt högre huspriser.

– Men man kan inte gå runt och gnälla för det utan då för man lösa det, säger Annika som till slut byggde ett eget tinyhouse intill föräldrarnas tomt i Vamlingbo.

Förutom ett minskat klimatavtryck hade ett litet boende även andra effekter, det var billigare att bo, mindre att städa, frigav mer tid och hade plats för färre saker. Några av dessa erfarenheter har satt sitt avtryck i kursplanen, som utsortering och budgetering inom ett hushåll.

– Det är som hemkunskap för vuxna. Hur man ska hantera mat, vad man har för hus, hur man gör sina pensionsval, berättar Annika.

Gästföreläsare kommer även att prata om social aktivism och större investeringar som solceller och bilbyte. Kursen utgår från att man ska kunna ta hand om det man har och anpassa det efter sina egna förutsättningar och intressen.

– En människa är benägen att förändra sig om den vill bort från någonting eller till någonting, påpekar Annika. 

Kursen kommer även att ta upp psykologiska aspekter som klimatångest och beteendeförändring.

– Man måste inse att man är en väldigt liten del av något väldigt stort. Och din del är stor för att det är ditt liv, säger hon.

undefined
Annika Ulbricht med hunden Snäckan, en spansk gatuhund som hennes familj tog hand om när de reste runt med tåg och vikcyklar i Europa under ett sabbatsår.
Personligt klimatavtryck

Klimatpåverkan i Sverige är i snitt 9 ton per person och år, vilket är avsevärt högre än det globala genomsnittet. Parisavtalets mål är att hålla temperaturökningen under 1,5 grader och då bör de genomsnittliga utsläppen vara högst 1 ton per person 2050.

Genom hur man äter, bor, reser och handlar kan privatpersoner minska sitt klimatavtryck med flera ton per år. De 3-4 ton utsläpp per person som inte är kopplat till hushållens konsumtion är svårare att direkt påverka själv.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!