Patienter som har diabetes i Hemse vårdcentrals upptagningsområde, och de är många, erbjuds att få gå i diabetesskola. Mer än en av 13 listade patienter har diabetes.
Det är 7,6 procent av de listade patienterna som fått diagnosen diabetes under de senaste fem åren. Vårdteamet har startat en skola för att patienterna ska få mer kunskap om sin sjukdom och lära sig hur de lindrar symptomen och bromsar förloppet. Deltar gör läkare, sjuksköterska, fotvårdare, psykolog och dietist. Syftet är att lära sig vad man kan göra för att lindra symptomen.
En ruggig novemberdag, på nationella diabetesdagen, hade ett gäng patienter samlats på Hemse vårdcentral. Den här dagen fick de information om kost, medicin och fotvård. De fick en genomgång om levnadsvanor som mat och hur ofta man ska röra sig. Det är faktorer som patienterna kan styra själva genom egna val.
Komplikationer som diabetikerna drabbas av är många och dessa behöver de hjälp med. De behöver information om fotvård, mat och medicin men också om hur man förhåller sig till sjukdomen.
Längst ner vid kortändan av ett långbord står Gabriella Löf. Hon är dietist och lagar mat samtidigt som hon ger tips om vad man ska tänka på med maten.
– Grönsaker och motion är viktigt. Det finns inget ”quickfix”, säger hon.
Att välja matvaror med Gröna nyckelhålet är ett bra hjälpmedel för att hitta rätt i livsmedelsbutiken. Motion är minst lika viktigt. Hon påpekar att muskler äter mat vilket ger ett extra argument för att man ska röra på sig.
– Det behövs inga avancerade apparater, säger hon och visar hur man gör en enkel knäböj.
– Det går att göra jättemånga övningar inomhus.
Att gå ner i vikt och äta rätt sorts mat är viktigt för en diabetiker och gör att blodsockret blir stabilt. Näringsriktig, fiberrik mat på regelbundna tider gäller. Mejeriprodukter innehåller mättat fett som inte är så nyttigt.
-Jag använder lätt creme fraice i stället för den feta och så blandar jag den med rapsolja. Då ökas halten fleromättat fett, säger Gabriella Löf som gör en läcker snabbrätt där den nyttigare fettblandningen blir ett täcke över laxen och serveras ihop med potatis och grönsaker.
Kosten är viktig men det finns fler saker en diabetiker ska tänka på. Fotvård är ett exempel.
– Viktigast är att ni inspekterar fötterna, titta om det finns början till ett sår, säger AnnMari Randleff, medicinsk fotterapeut.
En allvarlig komplikation vid diabetes är skador på fötterna som kan leda till amputation.
– Gå inte barfota eller i strumplästen, ha bra skor med stödjande hälkappa och avlasta med utprovade fotbäddar. Smörj fötterna, är några av råden AnnMari Randleff ger.
Hon visar bilder på vad som kan hända och varför det är bra att sköta fötterna.
– Medicinsk fotvård är viktig om man har diabetes. Cirkulationen försämras och drabbar särskilt fötterna som får svårt att läka sår.
Distriktsläkaren Gustaf Jörneus håller en genomgång av vilka mediciner som kan ingå i behandlingen. Han berättar också om vilka följdsjukdomar som patienter med diabetes riskerar att dra på sig.
– Diabetes är den tredje vanligaste orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Med bättre levnadsvanor tar det längre tid innan man drabbas.
Diabetes ökar lavinartat i hela världen.
– Vi blir äldre, har sämre mat- och levnadsvanor. Största faran är övervikt, säger Gustaf Jörneus.