Upprört i Hemse en vecka efter trädfällningen

En vecka efter trädfällningen som fick Hemse att koka av ilska utreds om Trafikverket brutit mot artskyddet. ”Återplantering är kravet”, säger Allan Båtelsson. Samtidigt cirkulerar en teori om att Trafikverket fällde fel träd.

Allan Båtelsson och Maud Larsson mäter den avsågade stubben utanför hennes guldaffär till 40 centimeter. En dryg meter upp skulle stocken ha smalnat av till hälften, om den skulle ha gått fri från biotopskyddet. "Skandal och fruktansvärt", säger Maud om kapningen.

Allan Båtelsson och Maud Larsson mäter den avsågade stubben utanför hennes guldaffär till 40 centimeter. En dryg meter upp skulle stocken ha smalnat av till hälften, om den skulle ha gått fri från biotopskyddet. "Skandal och fruktansvärt", säger Maud om kapningen.

Foto: Henrik Radhe

Hemse2022-05-19 17:35

Det var i onsdags förra veckan som Hemseborna möttes av avsågade träd längs Storgatan. Ett möte hölls under dagen, som urartade innan Bob Kolmodin, projektledare på Trafikverket, lämnade platsen sedan han ansåg att Hemseborna gått till personangrepp och stämningen blivit otrevlig.

undefined
För en vecka sedan lämnade Trafikverkets Bob Kolmodin ett möte med Hemseborna sedan stämningen blivit otrevlig och han ansåg att de gått till personangrepp.

Länsstyrelsen inledde redan samma dag ett tillsynsärende. Knutpunkt Hemse med ordförande Allan Båtelsson valde också att polisanmäla det som skett, som brott mot biotopskyddet – som de hävdar omfattade träden. Skyddet gäller träd i alléformation om de är grövre än 20 centimeter i brösthöjd.

undefined
Träden, bevismaterialet, finns i förvar på privat mark hos entreprenören som fällde dem, i väntan på länsstyrelsens och polisens arbete. Rotändarna i gatan varierar från 40 centimeter och nedåt, stubben på bilden är 25 centimeter strax ovan marknivå.

En vecka senare är stubbarna som lämnats kvar innanför rosa färgmarkeringar det stora samtalsämnet på Storgatan. Allan Båtelsson mäter en av dem.

– 40 centimeter, säger han och konstaterar att stocken en dryg meter högre upp skulle ha behövt smalna av till hälften, om den skulle ha gått fri från biotopskyddet.

undefined
Allan Båtelsson och Maud Larsson mäter den avsågade stubben utanför hennes guldaffär till 40 centimeter. En dryg meter upp skulle stocken ha smalnat av till hälften, om den skulle ha gått fri från biotopskyddet. "Skandal och fruktansvärt", säger Maud om kapningen.

De avsågade stockarna har hållits i förvar, på privat mark utan insyn, av entreprenören Peab som utförde avverkningen på uppdrag av Trafikverket. Till GA säger ansvarig chef på Peab att de under onsdagen fotograferades och mättes. Det materialet skulle sedan gå till Trafikverket, som har att svara upp mot länsstyrelsens utredning.

– Om de var biotopskyddade får man inte skada dem och vi har absolut möjlighet att förelägga dem om återplantering, säger naturvårdshandläggare Henrik Johansson på länsstyrelsen och berättar att man, om man skulle komma fram till att det varit ett brott mot miljöbalken, har en skyldighet att göra polisanmälan.

undefined
Aina Lindgren och Sara Bolin på den 6 meter breda gatan som nu har ett antal stubbar kvar efter träden som sågades ner. Träden gav skugga åt både människor och djur, menar de.

Återplantering på samma ställe, av träd i likvärdig storlek, är nu kravet hos Hemseborna, säger Allan Båtelsson.

– De här träden planterades för 24 år sedan av Trafikverket i ett pilotprojekt för att få gröna ytor runt huvudleder, säger han och berättar att hela projektet då genomfördes i nära dialog med företagarna i Hemse med träd, gång- och cykelbanor som kostade tvåsiffrigt antal miljoner.

Också de cykelställ som funnits har tagits bort.

– 14 dagar innan man fällde träden, så nu är det vild cykelparkering här, säger han.

undefined
I Snäusbodi hos Tua Andersen har trädfällningen varit det stora samtalsämnet. "Nu ligger solen på rätt in i butiken hela eftermiddagen", säger hon, medan Allan Båtelsson berättar att han upplever en total avsaknad av dialog med Trafikverket.

Trafikverket har hävdat att man fått in flera klagomål om problem och att träden stått i vägen. Något som Maud Larsson i Hemse guld och present har svårt att förstå.

– Det är sex meter ut till cykelbanan. Det här är skandal och fruktansvärt, säger hon.

Även hos grannen Snäusbodi, som drivs av Tua Andersen, har träden varit omdebatterade.

– Av 240 kunder den dagen frågade 230 vad jag tyckte. Man borde ha gått ut med information i god tid hur man skulle ersätta träden och presenterat en åtgärd innan man skövlade, säger hon.

En teori cirkulerar i samhället om att ett ödesdigert misstag har begåtts.

– Jag är övertygad om att de har tagit ner fel träd, säger Erling Lautin och visar gångbanan vid Storgatan längre söderut, bortom Läkarvillan.

undefined
Hemsebon Erling Lautin är övertygad om att Trafikverket fällde fel träd, och skulle ha tagit de som växer längre söderut. Där förstår han klagomålen. Asfalten är knölig av rötter och svårframkomlig för gående och äldre med rollator.

Där har asfalten tryckts upp av kraftiga rötter i stora veck, till skillnad mot plattorna som ligger släta vid de träd som fälldes. Men Bob Kolmodin på Trafikverket står fast vid att det var rätt träd som togs ner:

– Klagomål har kommit in på några av dem, men inte på allihop. Då var vi och tittade och insåg att det var samma problem överallt. Vi förstår att även om vi inte har gjort något formellt fel väcker det här känslor och vi tittar på någon form av kompensation, säger han.

Fakta

Ärendet med de nedsågade lindarna i Hemse utreds nu av länsstyrelsen och fällningen har också polisanmälts.

Enligt Trafikverket finns 87 träd kvar längs Storgatan i Hemse som ägs av myndigheten. 

Dessutom finns fler träd längs gatan – i Region Gotlands regi.

Nyligen antog tekniska nämnden en trädvårdsplan för regionens cirka 4 500 träd på allmän plats i Visby.

Under fyra år, 2022 till 2026, ska 275 nya träd planteras i Visby.

Där ska träden också besiktigas för att undvika risk för fallande grenar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!