Vill bygga biogasanläggning i Hemse – får 128 miljoner

Den gotländska biogasentreprenören Magnus Ahlsten får mångmiljonstöd för att bygga ännu en anläggning – den här gången i Hemse. Men han är medveten om kritiken mot projektet.
– Det får man ha respekt för, säger han.

Naturvårdsverket har beviljat ett stöd på 128 miljoner kronor till bygget av en biogasanläggning i Tjängdarve, strax utanför Hemse.

Naturvårdsverket har beviljat ett stöd på 128 miljoner kronor till bygget av en biogasanläggning i Tjängdarve, strax utanför Hemse.

Foto: Henrik Radhe

Hemse2024-12-17 20:45

Nyheten i korthet

  • Gotländska företaget Sudergas har beviljats 128 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket för att bygga en biogasanläggning i Tjängdarve, strax utanför Hemse.
  • Sudergas grundare Magnus Ahlsten välkomnar stödet men medger att det finns kritik mot projektet, främst från grannar till den planerade anläggningen.
  • Anläggningen måste vara klar senast den 31 mars 2027 enligt villkoren för stödet. Magnus Ahlsten hoppas att bygget kan starta inom två år.

Det är Naturvårdsverket som har beviljat det gotländska företaget Sudergas ett stöd på sammanlagt 128 570 000 kronor, inom ramen för ”stöd till lokala klimatinvesteringar”. Enligt beslutet ska pengarna gå till bygget av en biogasanläggning på södra Gotland. Närmare bestämt i Tjängdarve, som ligger längs vägen mot Stånga, strax utanför Hemse. Totalkostnaden vänas landa på nästan 200 miljoner kronor.

– Det känns jättebra att vi har fått det här stödet. Hade det blivit ett nej så hade vi inte kunnat bygga någon anläggning, säger Sudergas grundare Magnus Ahlsten.

Han är inte ny i branschen. Sedan 2009 driver Magnus Ahlsten nämligen företaget Brogas, som producerar biogas i just Bro. Den anläggningen byggdes nyligen ut, för att man skulle kunna öka produktionskapaciteten.

– När vi började var biogas fortfarande ganska nytt, så det har funnits mycket att förändra och förbättra. Men nu vet vi hur vi vill ha det, så den nya anläggningen kommer att bli av modernaste snitt från första början, säger Magnus Ahlsten.

undefined
Magnus Ahlsten har under 2010-talet etablerat sig som en entreprenör inom biogas på Gotland. Han är glad över stödet från Naturvårdsverket. ”Det är väldigt roligt och ännu ett steg i utvecklingen av biogasen”, säger han.

Både Brogas och Sudergas är dotterbolag till Energiskiftet Sverige AB, som också ägs av Magnus Ahlsten. Men han är inte ensam ägare – hösten 2023 köpte nämligen Gotlandsbolaget in sig i företaget. Och när Sudergas nu har beviljats mångmiljonstöd så är det med rederiet som borgensman. Om något skulle gå snett är alltså Gotlandsbolaget redo att ta den ekonomiska smällen.

– Det är tack vare dem vi kunde göra en ansökan över huvud taget, eftersom den är så omfattande. Sedan är ju Gotlandsbolaget också intresserade av att köpa biogas, men det är inte så att vi har något avtal om att de ska köpa en viss mängd eller så, säger Magnus Ahlsten och tillägger:

– Vi kommer inte heller i närheten av att på egen hand kunna producera tillräckligt med biogas för färjetrafiken. Om vi bara säljer till Gotlandsbolaget kan vi kanske stå för 10–20 procent av deras behov.

Naturvårdsverkets stöd är villkorat på flera punkter. Bland annat behöver anläggningen stå färdig senast den 31 mars 2027.

När kommer bygget att sätta i gång?

– Förhoppningsvis inom två år, men det beror på hur lång processen med olika tillstånd blir. Utöver bygglov behöver vi också ett miljötillstånd från länsstyrelsen. Det kommer nog att överklagas, men jag hoppas att det går igenom i slutändan. Biogas är viktigt för Gotland och klimatet, säger Magnus Ahlsten.

undefined
Naturvårdsverket har beviljat ett stöd på 128 miljoner kronor till bygget av en biogasanläggning i Tjängdarve, strax utanför Hemse.

Att han förväntar sig en överklagan beror på att bygget har sina kritiker. Närmare bestämt flera grannar till platsen i Tjängdarve där planen är att anläggningen ska ligga. Något som märkts i såväl en insändare till Helagotland som i ett inslag av P4 Gotland för snart ett år sedan.

– Det är ju de som bor närmast som är mest kritiska. De menar bland annat att det kommer att bli mer trafik. Men vägarna är ju till för att köras på och det kommer bara att bli ett 20-tal lastbilar om dagen. Det tycker jag att man får ta, säger Magnus Ahlsten.

Kritikerna har bland annat hävdat att det borde finnas bättre platser för en biogasanläggning än i just Tjängdarve. Men Magnus Ahlsten menar att man i sina undersökningar har kommit fram till att den planerade placeringen är den allra bästa.

– Vi hittar ingen bättre. Lägger vi den söderut blir det transporter genom Hemse i stället, och det vill nog ingen ha. Men vi har haft dialog med grannarna – de har besökt anläggningen i Bro också. Vi får se hur det blir, säger Magnus Ahlsten och tillägger:

– Förändringar kan vara svårt. Det får man ha respekt för.

undefined
Magnus Ahlsten tankar biogas vid stationen som ligger vid Färjeleden i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!