Renoveringen av Hemsebadet har varit aktuellt i flertalet år men skjutits upp. Ursprungsbudgeten låg på 15 miljoner kronor. Något som snart reviderades och skuttade upp till över 30 miljoner kronor. Den första upphandlingen blev också avbruten då de anbud som inkom var för höga.
Den sjätte april 2021 skrevs kontrakt och strax därpå påbörjades till slut renoveringen av byggentreprenören Arriba som vann upphandlingen. Då var planerat datum för slutbesiktning den 14 november samma år. Då ingick tillägg i budgeten för periodiskt underhåll, bassäng i rostfritt, ett nytt aggregatrum för ventilation samt tätskikt och plattsättning.
– Avgränsningen var helt enkelt inte bra från början. Sen var det rätt ordentligt nedbantat tidsmässigt, det visste vi. Förhoppningen var då att öppna i slutet av december, säger Region Gotlands Martin Jonsson, projektledare.
I dialog med entreprenaden beslutades också i oktober att göra en tilläggsbeställning av duschar och omklädningsrum. Datumet för slutbesktingen sattes då till 7 februari och öppnande av badhuset i mitten av månaden.
– Det kändes ändå rätt att fixa toaletter, duschar och omklädningsrum också. Duscharnas kakel i senapsgult och brunt var kvar sedan 70-talet och behövdes bytas ut. Det gör mycket för helheten, säger Martin Jonsson.
Att valet föll på en lösning med en bassäng i rostfritt istället för att renovera det befintliga kaklet är en investering för framtiden, menar Martin Jonsson.
– Det är något dyrare än att sätta plattor, men man vinner mycket på att kunna göra åtgärder på plats. Sen är det enklare, vi slipper alla fogar där det samlas smuts. Och så är livslängden också längre.
Från och med 17 februari planeras slutbesiktning av renoveringen och om allt går som planerat vill Martin Jonsson att badhuset ska vara redo att ta emot besökare till sportlovet.
– Det vore fantastiskt kul, men det är som sagt en målsättning. Det är en komplex entreprenad som ska besiktigas.
Det handlar alltså om dagar och veckor snarare än år innan badhuset står färdigt. Leif Svedberg, platschef vid Arriba, börjar se ljuset.
– Det känns såklart bra att vi har rott iland det här. Ett badhus är ju mycket mer än vad man kanske tror. Största delen av arbetet är ju gjort under bassängen med rening och allt vad det innebär.
Den gamla vattenreningsutrustningen från 1976 var "totalt slut" enligt Martin Jonsson. Därför har man bytt till en helt ny, modern lösning.
– Det var inte hälsosamt med den tidigare lösningen. Den nya lösningen är klart bättre ur arbetsmiljösynpunkt.
Barn- och rehabiliteringsbassängerna i badhuset kommer inte renoveras i detta skede. Den sistnämnda renoverades 2013 och man räknar med att de båda håller flertalet år framöver. Däremot kommer luften bli bättre då ventilationen blir helt ny. Det nya tillbygget av ventilationsrum är en garant för detta.
Även om arbetet tagit några oförutsedda svängar och budget fått revideras är man både från entreprenaden och beställare nöjda med resultatet.
– Den här upphandlingsformen bygger på att entreprenaden hittar lösningar. Vi som beställare beskriver egentligen funktionen och det har fungerat väldigt bra i alla led, säger Martin Jonsson.