FrÄn bank och taxi till fiskaffÀr i Hemse

En plötslig ingivelse fick Chaudhry och Tayyab att packa vĂ€skorna och lĂ€mna MĂ€rsta för att flytta till Hemse. I augusti tog de över ortens fiskaffĂ€r – en helt ny bransch pĂ„ en helt ny ö.

Hemse fiskaffÀr lever vidare med samma koncept som tidigare, men med nya Àgare. Chaudhry Azam och Tayyab Ghaffar har fÄtt stor hjÀlp av de tidigare Àgarna för att komma igÄng.

Hemse fiskaffÀr lever vidare med samma koncept som tidigare, men med nya Àgare. Chaudhry Azam och Tayyab Ghaffar har fÄtt stor hjÀlp av de tidigare Àgarna för att komma igÄng.

Foto: Malin Stenström

Hemse2020-09-26 09:03

Den 18 augusti tog Tayyab Ghaffar och hans svÀrfar Chaudhry Azam över Hemse fiskaffÀr. Det var tillfÀlligheter som fick de bÄda MÀrstaborna att flytta till en ö som de aldrig tidigare besökt.

Chaudhry Azam driver sedan mÄnga Är ett taxiföretag hemma i MÀrsta.

– En dag var jag sĂ„ trött pĂ„ jobbet och surfade in pĂ„ Blocket. Det första jag sĂ„g var den hĂ€r butiken, sĂ„ jag ringde Ă€garen. Jag har aldrig tidigare tittat pĂ„ Blocket, det bara kom helt spontant, sĂ€ger Chaudhry.

Ingen av dem har nÄgon tidigare erfarenhet av att arbeta med livsmedel. Tayyab Ghaffar jobbade pÄ Forex bank pÄ Arlanda, innan han blev uppsagd pÄ grund av pandemin. Chaudhry tÀnkte dÀrför direkt pÄ svÀrsonen nÀr han sÄg annonsen.

Att det blev just en fiskaffÀr, eller att det blev just Gotland, var en ren tillfÀllighet. Chaudhry fick en ingivelse och gick pÄ den kÀnslan. Han tog med sig Tayyib till Gotland och trÀffade dÄvarande Àgaren Stefan Meuller.

– NĂ€r vi kom hem nĂ€sta dag bestĂ€mde vi oss för att köpa affĂ€ren, sĂ€ger Chaudhry.

De har fÄtt mycket hjÀlp av de tidigare Àgarna för att lÀra sig allt de behöver för att ta över verksamheten. De första fyra veckorna var Stefan med dem i butiken och Àven butikens första Àgare, Kerstin Hultqvist, har hjÀlpt till och bland annat lÀrt Tayyib hur man gör silltÄrta.

– Alla vill att det hĂ€r ska fungera, mĂ„nga kommer in bara för att sĂ€ga lycka till, sĂ€ger Tayyab.

– En del kommer in och köper saker de inte behöver, för att hjĂ€lpa oss, fyller Chaudhry i.

– DĂ„ blir man sĂ„ glad, sĂ€ger Tayyab.

Chaudhdry kommer att fortsÀtta med taxibolaget. Hans fru bor fortfarande kvar i MÀrsta och Tayyabs fru och tre barn, sju, sex och tre Är gamla, bor ocksÄ kvar. Men tanken Àr att de ska flytta efter sÄ smÄningom.

– Jag tĂ€nker stanna hĂ€r, men ha kvar företaget pĂ„ fastlandet. Jag fĂ„r Ă„ka fram och tillbaka, men det fĂ„r man acceptera, jag kan inte lĂ€mna honom ensam, sĂ€ger Chaudhry och nickar mot Tayyab.

Chaudhry berÀttar att hans mesta kontakt med Gotland tidigare varit att han haft en gotlÀndsk taxichaufför.

– Men jag visste inte att alla gotlĂ€nningar lika trevliga. De Ă€r sĂ„ trevliga, sĂ„ snĂ€lla och sĂ„ hjĂ€lpsamma.

Utbudet i butiken Àr fisk och skaldjur frÄn Gotland, egengjorda sÄser, röror, sushi, silltÄrta och en del annat. I den del av Pakistan som Tayyab och Chaudhry kommer ifrÄn Àter man inte mycket fisk eftersom det ligger lÄngt frÄn kusten.

– Jag försöker Ă€ta lunch i butiken varje dag sĂ„ att jag ska lĂ€ra mig alla sorter, sĂ€ger Tayyab.

BÀstsÀljaren i butiken Àr varmrökt lax och det Àr ocksÄ Tayyabs favorit. Inlagd sill Àr okej, men ingen favorit.

Han har ocksÄ lÀrt sig att göra sushi, vilket snabbt blev vÀldigt populÀrt bland kunderna.

– Vi var inte beredda pĂ„ att det skulle bli sĂ„ populĂ€rt, förra veckan var det slut i flera dagar innan vi kunde göra mer, sĂ€ger Tayyab.

SjÀlv hade han aldrig smakat sushi innan han fick lÀra sig hantverket.

– Jag har bara testat det en gĂ„ng, det Ă€r sĂ€llan det blir nĂ„got över, men det var gott.

Att det kommer en vinter och lÄgsÀsong skrÀmmer dem inte.

– SĂ€songen har blivit lĂ€ngre tack vare corona och mĂ„nga kunder frĂ„n fastlandet sĂ€ger att det stannar Ă„tminstone till oktober. November kan bli tufft, men i december kommer julborden. Jag tror att vi kommer att klara oss bra, sĂ€ger Tayyab.

SÄ varmröker du lax sjÀlv

Har du tillgÄng till en rök? DÄ kan du göra din egen varmrökta lax.

Blanda salt, socker, enbĂ€r, lagerblad och peppar. Gnid in laxen med blandningen bĂ„de in- och utvĂ€ndigt och lĂ„t den stĂ„ i rumstemperatur ett par timmar. LĂ€gg laxen pĂ„ ett galler och rök den i ca 80° i 60–90 minuter.

Förvara laxen kallt tills den ska lÀggas upp. Lossa skinnet och lÀgg upp laxen pÄ ett fat.

Blanda crÚme fraiche, majonnÀs, senap, salt och peppar. Spritsa det mitt pÄ laxen och garnera med löjrom.

KÀlla: Köket.se

Karta: Hemse FiskaffÀr
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!