Efter 27 år ansökte GAD, med gotländsk tillverkning i Hemse, om konkurs. Sett i backspegeln var det effekterna av pandemin som tog knäcken på det prisbelönta företaget.
Förutom att man under lång tid tappade 150 000 kronor i månaden såldes en av GAD:s huvudleverantörer av möbeldetaljer till en köpare som inte svarade upp mot kvalitetskraven.
– Tillverkningen stod still i flera månader och då blödde företaget rätt hårt, säger Kristian Eriksson i sin första intervju efter konkursen.
En lånad halvmiljon i augusti i år hjälpte inte, orderingången under september blev hälften av den förväntade, oktober gick än sämre.
Till slut fanns ingen annan utväg än just konkurs, ansökan lämnades in den 13 november.
Ett livsverk som faller, Kristian. Vad fanns det för känslor i det?
Han sitter tyst ett tag i fikarummet, tar en mun kaffe:
– Det är katastrof, så klart. Jag har jobbat med det här i alla fall halva livet. Så mycket pengar man stoppat in i företaget, men allra mest själ och hjärta.
När det var som svartast, kände du dig som förlorare?
– Nja, jag vet inte…som företagare ska man väl ha ett par konkurser för att fatta vad det handlar om, skrattar han. Men jag är optimist, jag kikade efter att kunna göra annat i samma bransch.
GAD, Gute Art & Design, tillhör de främsta varumärkena inom svensk möbelproduktion. Möblerna tillverkas specifikt för beställaren, råvarorna är främst massiv björk, ek och valnöt.
Det är ett noggrant hantverk. Inga skruvar och beslag, allting minutiöst slipat. Målet är att varje skänk och varje hylla som levereras till kund ska vara en Porsche.
– De som köper GAD:s möbler gör det för att de har det intresset. Det finns billigare saker, men inte av den här kvaliteten, säger Erik Klusell.
Erik Klusell, ja. In med honom i handlingen nu. Det är han som tillsammans med andra lokala entreprenörer förvärvat konkursboet och den 6 december kunde dra igång allting på nytt. Samma lokaler, samma personal, samma tillverkning.
Erik flyttade 2019 till Gotland tillsammans med sin fru Pernilla och deras sju barn. Bakom sig har han lång erfarenhet som företagare inom webb- och e-handelslösningar.
Närmast kom han från norska it-koncernen Visma, men trafiksituationen i Stockholm fick honom att gå upp i limningen.
– Vi bodde i Saltsjöbaden, jag hade kontor på Östermalm. Lätt lade jag tre timmar om dagen på pendling, berättar han.
Han fick nog, frun också. De såg sig omkring – Åre, Strängnäs, Kalmar, Trosa – och fann ett hus i Visby och rätt som det var bodde de på en ö i Östersjön.
Inte en minuts ånger, snabbt kom de in i den gotländska famnen.
…och redan tidigare hade Erik haft kontakt med Kristian Eriksson. Intresserad av GAD:s möbler som han var noterade han att de inte gick att beställa via e-handel.
Så kom det sig att Erik blev bollplank och sedan – när konkursen var ett faktum – beslutade sig för att se till att företaget kunde drivas vidare.
Varför, Erik? En helt ny bransch?
– För att jag är entreprenör, tror på företaget och vill ge det en ny chans. Det är få som producerar möbler för hand på det här viset. Jag är glad att vara del av det.
Redan har han gjort företaget mer digitalt. QR-koder istället för order på utskrivna ark. Men det massiva kärnvirket och personalens hantverkskunnande är detsamma.
Personalen, totalt 14 i företaget nu, som fick tre veckors ofrivillig semester men som var snabbt in med sitt kunnande sedan dörrarna åter öppnats. 24 miljoner i omsättning är tänkt och jämn takt i försörjningsflödet.
Mest av allt har Kristian Eriksson andats ut, hans livsverk lever vidare på nytt sätt.
– Vad ska jag säga? Kan inte säga annat än att det känns skönt.