Ja, för närvarande är Gustav Johannesson faktiskt den enda kiropraktorn på Gotland som återfinns i Kiropraktiska föreningens register. Naprapater finns det så klart desto fler av.
– Jag vet inte varför det blivit så. Egentligen kan jag tycka att det är onödigt med två olika yrkestitlar. Naprapati och kiropraktik har närmat sig varandra mycket på senare år och är numera inte så olika, säger Gustav Johannesson.
Grundprincipen är densamma: Att förebygga, behandla och rehabilitera smärta genom rådgivning och behandling med händerna. Såväl naprapatin som kiropraktiken har ifrågasatts, ska tilläggas, men vi återkommer till det.
I Gustav Johannessons fall grundade sig yrkesvalet i en fascination för kroppen.
– Jag blev väldigt intresserad av hur den hänger ihop, hur vi fungerar som kroppar, helt enkelt. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det är något som jag fascineras av bara. Sedan är det ett hantverk på sätt och vis, att jobba med händerna så där, och det lockade mig, säger han.
Gustav Johannesson hade först siktet inställt på att bli naprapat och började också på naprapathögskolan i Stockholm.
– Det kändes som att det var väldigt inriktat på idrott. Visst, jag har sportat en del i mina dagar, men det var inte riktigt så jag ville jobba. Det skulle kännas lite begränsande.
Efter examensdagen väntade praktik i Småland och arbete på en klinik i Jämtland.
– Jag har alltid trivts på Gotland, men ville testa på att bo norröver också. Nu har jag gjort det. Jag kom fram till att jag väljer en bra sommar framför en bra vinter.
Flyttlasset gick således tillbaka till hemön. Efter en tid som anställd vid en klinik i Visby bestämde sig Gustav Johannesson för att söka sig till hemtrakterna och öppna eget.
– Det kändes litet läskigt i början. Jag hade enskild firma när jag klippte lamm, men detta var något helt annat. Man kunde ju se det på två sätt. Ett: Det finns ingen annan kiropraktor häromkring, alltså är det guldläge. Två: Det finns ingen annan kiropraktor här – eftersom underlaget saknas.
Nu har Suderkliniken Funktion & Rehab AB haft öppet i några månader, och Gustav Johannesson kan konstatera att det förstnämnda ligger närmast sanningen.
– Det går bättre och bättre. Visst finns det underlag. Häromveckan hade jag 29 patienter, vilket jag tycker är alldeles lagom. Man får komma ihåg att det här är ganska tidskrävande behandlingar, så man hinner inte med hur många som helst på en dag.
Hemse visade sig vara exakt rätt plats för denna verksamhet, säger Gustav Johannesson.
– Företagarföreningen här har varit väldigt välkomnande. Innan jag öppnade tänkte jag massörerna häromkring skulle uppfatta mig som en konkurrent. Men så har det inte blivit. Det är snarare så att de rekommenderar mig och att jag får kunder den vägen. Man hjälps liksom åt.
Naprapati och kiropraktik har som sagt blivit föremål för kritik. Kiropraktor är en skyddad titel och förutsätter legitimation, som utfärdas av Socialstyrelsen, men kritikerna menar att metoden saknar vetenskapligt stöd.
För Gustav Johannesson råder det dock ingen tvekan om att hans behandling gör nytta.
– Det är det som är så fint med jobbet. När patienter som varit hos mig blir smärtfria och plötsligt kan göra saker som de inte klarat av tidigare. Jag får möta så mycket tacksamhet i det här arbetet, säger han.