I slutet av 2024 ska det som i dag är en gräsplan korsad av djupa däckspår ha förvandlats till 16 lägenheter, alla med antingen balkong eller uteplats. För förstag gången på länge bygger Gotlandshem i landsorten, något som glädjer bostadsbolagets vd, Joakim Martell.
– För mig personligen är det väldigt roligt eftersom det här var en av de första grejer vi tittade på när jag tillträdde. Och för företaget är det jätteviktigt att vi kommer i gång med byggandet på landet. Det har varit efterfrågat under väldigt, väldigt lång tid, säger han efter det traditionella spadtaget den här kyliga novemberdagen.
Gotlandshem fick hjälp med spadtagen av fyra barn från närliggande förskolan Tallen. De tog sig an uppgiften att skyffla grus ner i sina hinkar med stor entusiasm.
– Det är så kul att det är barn med, för det är ju de som kanske kommer att bo här en gång, säger Joakim Martell.
16 lägenheter ska det bli när det är klart, 4 ettor, 8 treor, 3 fyror och 1 femrummare. Från början planerades för 30 mindre lägenheter men det ändrades.
– Vi gjorde vi en ganska stor marknadsundersökning där vi fick in fler än 500 svar. Det vi kom fram till då var att det behövs fler större bostäder. Vi har också kategorin äldre som inte vill ha trappor och som har vissa behov så då försökte vi designa det här efter det, säger Joakim Martell.
Vad den framtida hyran kommer att ligga på är för tidigt att säga, enligt Joakim Martell.
– När det gäller de hyresnivåer som var ute i pressen kopplat till vad Johan Gate har byggt i Hemse, så bygger inte vi billigare än vad han gör. Däremot så är våra lägenheter mindre så det kommer inte att bli samma månadshyra. Men hyran ligger i häradet runt 2 000 kronor per kvadratmeteryta och år. Det är så det ser ut i Sverige, tyvärr.
Att bygga på landet är en dyrbar historia, menar Gotlandshems vd.
– Det stora bekymret med att bygga på landet är att värdet på fastigheten när den är färdig mycket lägre än vad det kostade att bygga den. Det är den största belastningen för vår ekonomi, värdet i förhållandet till investeringarna, säger han.
Samtidigt som de nya lägenheterna byggs, ska husen intill renoveras. Att de båda projekten görs samtidigt får ner kostnaderna en del och totalt kommer projekten i Hemse att gå loss på 70 miljoner kronor. En del av pengarna läggs på nya lösningar för vatten och energi.
– Vi kommer att driva tvättstugan här med regnvatten. Vår strategi är att använda regnvattnet som en resurs och inte bara något man vill bli av med, säger Joakim Martell. Han fortsätter:
– Så blir det solenergi, bättre isolering och bättre nyttjande av ventilation så att vi kan återanvända den värme vi använder för uppvärmning till att värma upp igen.
I de befintliga husen ska fönstren åtgärdas, liksom ventilationen. Dessutom ska taken bytas.
– Vi förbättrar isolering och ytskikt och energieffektiviserar att vi även kan återvinna en del värme och sänker energikostnaden.
Joakim Martell berättar också att i framtida projekt ska regnvatten kunna användas till att spola toaletterna.
– Vi ska också titta på hur vi kan optimera användandet av regnvatten till allt utom dricksvatten, säger han.
De boende intill kommer inte att störas så mycket av byggarbetena, tror Joakim Martell.
– Det är klart att det kommer att låta, men vi bygger inte på helger och inte på nätter så det är ganska liten inverkan.