Det är kontoret i Stånga som flyttas till Hemse i nyinköpta lokaler på Storgatan. Tvärtemot rådande det mönstret där alltfler storbanker lägger ner på landsbygden.
– Man kan säga att vi dansar lite motvalls. Den övergripande trenden på Gotland och i landet i stort är ju den omvända. Då tycker vi att det är viktigt att någon går åt det här hållet också, säger Jonatan Loor som är vd på Sparbanken Gotland.
Den 12 december ska banken öppna i Hemse om allt går i lås. Och när GT är på plats ska möblemanget snart komma till kontoret.
– I dag har vi kontor i Roma och Stånga. Så man kan säga att fokus ligger tydligt på landsbygden när det gäller kontorens lokalisering. Sen har vi förstås kunder i Visby och alla är välkomna oavsett var man bor. Men vi försöker ha fysisk närvaro på landsbygden.
Varför är det viktigt?
– Långsiktigt sett och för att vara så tillgängliga som möjligt, vill vi flytta fram positionerna. Vår analys är att Hemse är den naturliga platsen på södra Gotland. Du har Systembolaget och många affärer och Hemse är en centralort som många besöker. Vi får en mycket större exponering än i Stånga.
Jonatan Loor fortsätter:
– Så vi köpte den här fastigheten och vår förhoppning är att det här ska bli en stor framgångssaga. Att fler ska få upp ögonen för banken och att vi ska få fler kunder helt enkelt, säger han.
Sparbanken Gotland är en liten och helt gotländsk bank och Jonatan Loor säger att man värdesätter det lokala.
– Det handlar mycket om att ligga nära kunderna och bygga relationerna till dem och ses där de vill ses. För det bor faktiskt folk utanför Visby också. Jag tror att det finns 58 Sparbanker i hela Sverige och alla är fristående. De är helt egna juridiska personer och egna banker med fulla beslutsmandat och lokala styrelser och vd:ar.
De stora affärsbankerna är störst i städerna. Men på landsbyggden är alltså Sparbanken en uppstickare att räkna med.
– Det är tydligt när man tittar på det. I större befolkningscentra är de stora mest representerade. Men det finns ställen i landet där egentligen bara Sparbanken finns.
Men att driva bank på orter som andra lämnar är naturligtvis inte välgörenhet.
– Rent affärsmässigt är det så klart bra. Vi tror att det uppstår ett vakuum och att det finns en efterfrån på en lokal bank och som vill vi fylla.
Varför är det nödvändigt med en lokal bank?
– Det bidrar till en levande landsbygd. Och jag tror att det finns en stolthet förknippat med att ha en bank på orten. Det är ju inte vilket företag som helst och fyller en viktig funktion. Min bild är att man vill ha en bank nära, säger Jonatan Loor.
För den som gillar att använda reda pengar har Sparbanken i Hemse glädjande besked. Till skillnad från många andra bankkontor kommer man att erbjuda kontanthantering.
– Vi ska fortsätta möta efterfrågan på kontanter. För det finns en önskan om det. Många gillar att använda kontanter och då ska vi hantera det även om det kan kännas lite ålderdomligt. Jag tror att det bara är Handelsbanken i Visby och vi som erbjuder det. Jag skulle vilja vända på frågan, varför är det ingen annan som hanterar kontanter?
– Vi vill göra det som våra kunder vill att vi ska göra. Och de vill att vi ska erbjuda kontanthantering. Men det är även bra ur ett beredskapsperspektiv. För vad händer när elen slocknar och man inte kan göra en digital betalning?
Ska det bli roligt att öppna i Hemse?
– Ja. Jag är extremt taggad, säger Jonatan Loor.