Det hör till ovanligheterna att en person som flyttade till Hemse för mindre än ett år sedan är så bestämd i sin uppfattning: Det heter på Hemse, inte i Hemse.
– Man kan tycka att det låter hur galet som helst, men så är det. Basta, säger Birgitta Stenström när reportern försöker förhandla.
Under 2020 ökade Hemses befolkning med 2 procent, från 1 742 föregående år till 1 777. Hemse är därmed den tätort utanför Visby som ökar mest på Gotland. Och Birgitta Stenström, hon utgör en av pinnarna i statistiken.
Lokalkännedomen har hon – som de flesta nog redan listat ut – inte tillägnat sig på senare år. Birgitta, som fyller 80 nästa år, är en så kallad återvändare. Efter 60 år på fastlandet fick det vara nog.
– Min man gick bort 2018 efter en tids sjukdom. När något sånt sker krymper bekantskapskretsen. Folk vet inte riktigt hur de ska bete sig mot en. Det blir mycket "jag har tänkt på dig", men inte så mycket sällskap. Och mina döttrar ville inte flytta till Linköping, så det blev ensamt i längden. Varför ska man vara kvar då? Så jag flyttade hem helt enkelt, säger Birgitta Stenström.
Hem och hem förresten. Birgitta är egentligen född i Hablingbo och uppvuxen på en gård i Sproge. Tidigaste Hemseminnet är från 10-årsåldern.
– Jag var 11 år och skulle till tandläkaren för första gången i mitt liv. Jag hade inte ens tandborste på den tiden. Cykla hela vägen från Sproge själv fick jag också. Den upplevelsen har sitt sina spår. Jag insåg att bästa sättet att klara mina egna tänder vara att lära sig så mycket som möjligt.
Birgitta Stenström hade läshuvud. Hon tog realen på Hemse – bussresan från Sproge tog 1,5 timme – och flyttade sedermera till fastlandet. Där utbildade hon sig till specialisttandläkare och forskade inom odontologisk radiologi (läran om röntgen av tänder och käkar).
Tack vare sina djupa kunskaper i ämnet kom hon att spela en nyckelroll när Universitetssjukhuset i Linköping inrättade en avdelning för nämnda specialistområde under 80-talet.
Men det där är ett avslutat kapitel. Birgitta Stenström bor numera ett stenkast från den sedan länge nedlagda tandläkarmottagningen på Hemse, platsen där hennes yrkesbana stakades ut för 70 år sedan.
Nu slipper hon att cykla eller åka buss i 90 minuter.
Varför valde du att flytta till just Hemse?
– Här har jag nära till allt jag behöver. Jag har 1,5 kvarter till Konsum, 2,5 till ICA och Systembolaget, 2,5 till biblioteket. Sedan går jag inte så lätt nu för tiden på grund av min reumatiska sjukdom. Därför skulle jag inte kunna bo i Visby. Jag ville bosätta mig på en mer ... platt plats, och då är Hemse perfekt.
Att Hemses befolkning ökar förvånar inte Birgitta Stenström.
– Men det är förstås väldigt roligt. Den utvecklingen ska fortsätta, och om jag kan bidra till den på något vis så ska jag förstås göra det. Jag har gått med i hembygdsföreningen, om det nu gör någon nytta. Jag kanske inte går så bra, men prata kan jag!
Ungdomen då? Hur ska den lockas att bosätta sig här? Många skulle nog välja Visby framför ...
– Du! Allt blir vad man gör det till. Om något inte finns från början, som en avdelning för odontologisk radiologi i Linköping, då får man själv se till att skapa det. När jag träffar ungdomar i dag slås jag av deras geist att vilja uträtta något. Och har man den geisten, då är det bara att verkställa, säger Birgitta Stenström.
Här kan du se om befolkningen ökade eller minskade i din socken.