Hemse har flest patienter med diabetes

Hemse vårdcentral har flest patienter med diabetes på Gotland. Det visar en kartläggning som Primärvårdskvalitet gjort under de senaste fem åren.

Gustaf Jörneus och Julia Nyström ingår i teamet som jobbar med diabetespatienter. I arbetet ingår allt från kostråd och fotvård till medicinering.

Gustaf Jörneus och Julia Nyström ingår i teamet som jobbar med diabetespatienter. I arbetet ingår allt från kostråd och fotvård till medicinering.

Foto: Åsa Sveds

Hemse2019-12-31 06:03

Av patienterna som är listade vid Hemse vårdcentral är det 7,6 procent som har fått diagnosen diabetes någon gång under de senaste fem åren. Jämförande siffror vid Slite vårdcentral är 7 procent,  vårdcentralen Visborg 6,2, Unicare 5,7, Visby norr 4,8 och Visby söder 4,3 procent.

Statistiken från Primärvårdskvalitet visar inte hur många människor som har diabetes på Gotland, bara hur många patienter som fått diagnosen de senaste fem åren. Någon jämförande statistik för hur många som har diabetes på Gotland, sett över en längre tidsperiod, har inte Primärvårdskvalitet. Diabetesförbundet uppskattar att fyra procent av Sveriges befolkning har diabetes. De säger också att det finns ett stort mörkertal och räknar med att var tredje person med typ 2-diabetes är oupptäckt. 

Diabetes är en av våra folksjukdomar och den ökar hela tiden. På Hemse vårdcentral har personalen reagerat på att så många patienter är drabbade och har startat en diabetesskola för att lära patienter att leva med sjukdomen och vad som kan göras för att mildra symptomen.

Gustaf Jörneus är distriktsläkare på Hemse vårdcentral och han har ingen direkt förklaring till varför så många drabbats i hans distrikt.

– Att folk blir äldre, är en orsak till att fler får diabetes.

Diabetes är en sjukdom som styrs både av ärftlighet och levnadsvanor. Det gäller framför allt diabetes typ-2. 

I Hemse försöker man fånga in patienter med diabetes så tidigt som möjligt. På mottagningen finns ett hälsorum där patienter kan kolla blodsocker, blodtryck och andra mätbara värden. Det finns en levnadsvaneskola som syftar till att hjälpa patienter skapa bra vanor, äta rätt och motionera mera. 

– Med bättre levnadsvanor tar det längre tid innan man drabbas av följdsjukdomar, säger Gustaf Jörneus. 

Forskning visar att det går att minska risken för typ 2-diabetes med 90 procent, enligt diabetesförbundet. Ändå kan det vara svårt att hitta motivationen till att leva ett sunt liv.

Diabetes upptäcks oftast genom en hälsokontroll.

– Det kan vara när någon kommer hit för ett annat fel. Vi kollar blodtryck och socker.  Patienterna märker inte att de har höga värden. 

De första symptomen är att man blir trött, törstig, kissar oftare eller får dimsyn.

– Det är inte bra att gå med en obehandlad diabetes. Då riskerar man olika följdsjukdomar, säger Gustaf Jörneus. 

Karta: Hemse
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!