Hemse redo för torgdag
"Bagarn"har laddat med mängder av bakverk.Kerstin och Sten i fiskaffären öppnar i dag med färska humrar.Annelie har spännande ostsorter i disken.Nu är det dags för årets stora begivenhet - Hemse torgdag.
Generationsföretag. Kennet "Bagarn" Jonasson har satt upp bilden från farfar Wiktors 85-årsdag där han själv bara var sju år. Till vänster sitter Kennets pappa Harry.
Foto: Ulf Glimfalk
"Bagarn" får veta att företagsamheten har ökat på Gotland som helhet med 12 procent och han tvekar inte med svaret.
- Den har nog ökat lika mycket här i Hemse, säger han och räknar upp gummifabriken som blir företagshotell, affärer som nysatsat, affärer som flyttat och öppnat på nytt.
Det sker förändringar i samhället - "Bagarn" och Sven-Åke Lindahl tycker att det är till det bättre.
Sommaren viktig
- I juli hade vi 20 meter lång kö utanför. Det tog en halvtimme för de som stod längst bak att komma in och få kaffe. Det var 1 000 besökare per dag. Juli omsätter vi lika mycket som årets tre första månader tillsammans, säger "Bagarn".
- I juli är varje dag en torgdag, konstaterar han.
- Ja, det var slitigt, minns Sven-Åke.
- Vi är ju pensionärer båda två, förklarar "Bagarn".
I Gotlands enda renodlade fiskaffär förbereder Sten och Kerstin Hultqvist sig inför torgdagen. Fiskaffären ska nämligen öppna på torgdagen efter att ha varit stängd för fastighetsunderhåll. Pernilla Dunstrand blandar en sås i en stor skål och Sten fixar med kyldisken tillsammans med en montör.
Här finns saker som man inte väntar sig att hitta i en fiskaffär - kepsar, hattar, portmonnäer och handväskor tillverkade av fiskskinn. Kerstin har berett skinnen och de är vackra och slitstarka. En handväska i ålskinn skiftar i bruna nyanser. Fiskskinnet luktar inte fisk utan skinn. Det är otroligt slitstarkt.
- Jag har faktiskt sålt fiskskinn till körsnärer på fastlandet, berättar Kerstin.
Bland annat ordnade hon fiskskinn när artisten Roger Pontare skulle ha nya kläder.
Hon berättar om skilda tekniker att garva skinn så att de får olika färger och visar upp två ålskinn för att visa effekterna.
Annelies skafferi
Påskhelgen i fjol öppnade "Annelies skafferi" på Storgatan. Annelie Adolfsson Rosén berättar att det rullar på och affären fyller behovet för hela södra Gotland.
Mängder med ostsorter och hyllor med te i olika smaker. Även choklad och kaffe. Sådant man vill ha när man ska lyxa till det.
Vanan vid den här sortens affär finns eftersom Annelie hade en liknande i Nynäshamn. Det var innan hon och maken Per Rosén bestämde sig för att flytta till Gotland.
Annelie är utbildad byggnadsantikvarie och arbetade först med ett projekt på Gotlands museum innan hon blev arbetslös och startade affären i Hemse.
I somras arbetade hon med stenkonservering i Öja och Levide kyrka medan Per fick sköta affären.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!