Det är lugnt på Hemse vårdcentrals akutmottagning, trots att det för dagen är fullbokat. I det lilla planeringsrummet sitter några kollegor tillsammans framför en varsin datorskärm.
Att de sitter ihop är ingen slump. För runt fem år sedan påbörjade vårdcentralen ett stort förändringsarbete för att förbättra arbetsmiljön. En del av det var att bryta ensamheten som många läkare kände på sina kontor.
– Nu hör jag ingen säga att det känns ensamt längre, säger Ann Hovland-Tånneryd, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Hemse vårdcentral.
Vårdcentralen har under den här tiden gått från en hög personalomsättning till att bli en populär arbetsplats.
– Vi har tämligen lätt att nyrekrytera nu. Vi har elva ST-läkare, fullbemannat med sjuksköterskor och flera undersköterskor. Vi har också fått till en budget i balans och ökat patientsäkerheten, säger hon.
Att Hemse ligger en 45-minuters pendling från Visby har inte varit något hinder för att hålla fast i ST-läkaren Anton Ericsson. Han bor i centrala delarna av stan och flyttade till ön från Stockholm sommaren 2022.
– Jag hade egentligen inte tänkt bli allmänläkare. Men jag blev kvar framförallt för att det är ett så härligt gäng här. Och så känner jag mig uppskattad, till skillnad från på Nya Karolinska där jag bara kände mig som en kugge i hjulet, säger han.
Anton Ericsson är en del av akutteamet. Utöver han finns flera andra yrkesgrupper, så som sjuksköterskor och undersköterskor i teamet. Tanken är att de olika yrkeskategorierna hela tiden ska lära av varandra.
– Det spelar ingen roll om man är undersköterska eller läkare, vi är alla jämlika. Jag är lika mycket värd även om jag inte har elva års utbildning, säger teamledaren och undersköterskan Ella Lorin.
Som teamledare samordnar hon bland annat gruppens utbildningar. I veckan ordnade de en föreläsning för resten av kollegorna på vårdcentralen om nya arbetsmetoder mot sepsis (blodförgiftning).
Att det här är en arbetsplats som tar fortbildning på allvar är något positivt som flera av dem vi pratar med tar upp.
– På lasarettet var det betydligt mindre fortbildning. Det är så mycket mer intensivt att man inte hinner ställa den där extra frågan till en kollega, säger sjuksköterskan Johanna Österlund.
– Vår chef prioriterar verkligen att vi ska lära oss mer. Det är första gången jag känner att en arbetsplats lyckas göra verklighet av de orden.
Johanna Österlund bytte till Hemse från en vårdavdelning på Visby lasarett för ett år sedan och mår sedan dess bättre både på jobbet och på fritiden.
– Det är inte rimligt att jobba varannan helg om man har familj och barn. Men det handlar också om återhämtning och att orka i längden.
Att stämningen är god mellan kollegorna och att personalen ständigt utvecklas borde också ge ökad kvalitet för patienterna, påpekar hennes kollega Sara Olsson.
– Vi når längre på ett besök när vi kan ta hjälp av varandra, det blir en smidigare väg genom vården för patienterna.
Hemse vårdcentral får också goda betyg i tillgänglighet. I januari fick 94 procent av patienterna som ringde till vårdcentralen kontakt samma dag. Och 97 procent av dem som kontaktade vårdcentralen fick prata med en läkare inom tre dagar.
I hela regionen får endast 81 procent prata med en läkare inom tre dagar.