Hemse vårdcentral vill bli miniakut

Hemse vårdcentral vill utvecklas för att kunna hantera mer akutsjukvård. "För mig är det en prioriterad fråga", säger Mats-Ola Rödén (L).

Personalen på Hemse vårdcentral har redan smygstartat med ett arbetssätt där de jobbar i akutteam, för att kunna hjälpa fler av de som söker akut och slippa remittera till Visby lasarett.

Personalen på Hemse vårdcentral har redan smygstartat med ett arbetssätt där de jobbar i akutteam, för att kunna hjälpa fler av de som söker akut och slippa remittera till Visby lasarett.

Foto: Stig Hammarstedt/Arkiv

Hemse2020-08-28 07:45

Hemse vårdcentral fortsätter att växa. Allt fler patienter väljer Hemse som sin vårdcentral, som nu är öns tredje största.

– Vi ökar kontinuerligt. Det är jättekul men det ställer också krav på oss, säger chefen Ann Hovland-Tånneryd.

Vårdcentralen har kommit med förslag till politiken om att få utöka sin verksamhet för att kunna hantera mer akuta åkommor, och därmed avlasta akutmottagningen på Visby lasarett. Bland annat så vill man få tillgång till röntgen, kunna göra ultraljudsundersökningar, ha ett fåtal korttidsplatser och skala upp användningen av distans- och digital teknik.

– Om vi till exempel får in en patient med bröstsmärta men med låg misstanke om hjärtinfarkt skulle vi med ett blodprov på ett enkelt sätt kunna testa det på vårdcentralen. I dag har vi inte tillgång till detta prov, och måste därför remittera akut till lasarettet med ambulans, säger Ann Hovland-Tånneryd.


Idén fick de efter studiebesök dels i Övertorneå, dels på Borgholm.

– I Övertorneå jobbar man mycket med akutvård i glesbygd och i Borgholm har man arbetat med hemsjukhus då de har en hög andel äldre i befolkningen, vilket även vi har.

Efter studiebesöken, och i väntan på att förslaget blir verklighet, har de sedan ett halvår tillbaka smygstartat med ett nytt arbetssätt.

– Vi i Hemse har ett stort antal patienter som söker akut och därför har vi börjat arbeta i akutteam med triagering och kompetensväxling. Vi utbildar våra sjuksköterskor till att kunna göra egna bedömningar, med stöd av läkare, på vissa akuta åkommor som traditionellt bedömts enbart av läkare. Konceptet är utvecklat efter en modell man arbetat fram i Västra Götaland.

Ann Hovland-Tånneryd ser många fördelar med att Hemse vårdcentral utvecklas mot att kunna erbjuda mer akutvård.

– Det skulle hjälpa ambulansen, akuten, oss med att få mer träffsäkra diagnostiseringar och det skulle spara miljön. Vi har en liten vårdapparat på ön och vi behöver använda den på ett patientsäkert och effektivt sätt på rätt vårdnivå, säger hon.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, berättar att förslaget finns med i årets verksamhetsplan och att förvaltningen specifikt fått i uppdrag att titta på möjligheten att utveckla Hemse vårdcentral.

– Som så mycket annat under coronapandemin har det halkat bak i prioritetsordningen, annars hade jag drivit på hårdare. Jag tror att det finns ett behov och det skapar möjlighet att avlasta lasarettet, samtidigt som det ger bättre service för boende på södra Gotland. För mig är det en prioriterad fråga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!