Högbyskolans elevföretag betalar skolresa

Kaféet på Högbyskolan drivs som ett elevföretag, tack vare intäkterna kan niorna åka till Stockholm för att besöka universitet, muséer och Riksdagen.

Mattias Olsson drar i spakarna bakom disken, vid halv åtta är han på plats varje morgon och förbereder mackor.

Mattias Olsson drar i spakarna bakom disken, vid halv åtta är han på plats varje morgon och förbereder mackor.

Foto: Emil Karlsson

Hemse2019-11-07 08:08

Idag är Högbyskolans 60 niondeklassare i Stockholm. Tillsammans med sju lärare och elevvärdar är tanken att ett antal universitet, museer och andra resmål ska ha prickats av innan de tar färjan hemåt ikväll. När GA besökte skolan i Hemse i tisdags berättade SO-läraren Hardy Pettersson omplanerna inför resan.

– För ett antal år sedan märkte vi att väldigt få elever från Högbyskolan sökte sig vidare till högre utbildningar efter gymnasiet. Tanken var då att vi kunde få fler elever intresserade av universitets- och högskoleutbildningar genom att faktiskt ta med dem och visa vad som finns att välja på.

Genom åren har studieresan till huvudstaden varierat både i längd och innehåll, förra året åkte de bara över dagen. Och beroende på vilka universitet och skolor som har tid och engagemang att visa upp sig blir resans stopp olika. 

– I många fall är universitet och högskolor bara intresserade av att visa upp sig för gymnasieelever. Det stopp jag tycker är viktigast är det vi gör på Riksdagen. Men det kan bero på att jag är SO-lärare kanske, skrattar Hardy Pettersson. 

Den två dagar långa resan kostar omkring 70 000 kronor. Det är pengar som samlats ihop via skolans elevföretag; ett kafé där det också går att låna fotbollar, pingisrack, sällskapsspel och en uppsjö av andra rastprylar. 

– Det är eleverna som driver kaféet här på skolan. Eleverna bestämmer vad som ska finnas att fika på och hur lokalerna ska se ut. Ibland hoppar de även in och står i kassan när personalen inte kan, säger Hardy Pettersson.

De som handlar i kaféet är till största delen eleverna själva.

– Det bästa är att man kan komma och köpa en macka till frukost om man inte hinner med det hemma, säger Henning Nicklasson som är en av skolan niondeklassare. 

Tillsammans med Henning sitter Gustav Pettersson från samma klass och spelar kortspelet Uno.

– När vi har hemkunskap och bakar kakor, scones och sådant säljer vi det i kaféet efteråt säger Gustav.

Bakom disken på elevföretaget hittar man inte en av niorna utan en gammal elev som är tillbaka på Högbyskolan många år efter att han själv slutade där. 

– Det vi säljer mest av är små juicepaket. Annars är det mycket mackor och just idag har vi lite bullar och muffins också, i övrigt försöker vi hålla oss borta från socker så gott det går, säger Mattias Olsson mellan de fikasugna kunderna. 

Henning Nicklasson utnyttjar rasten till ett parti Uno men klasskompisen.
Henning Nicklasson utnyttjar rasten till ett parti Uno men klasskompisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!