FÖLJ HELAGOTLAND.SE:S VALRAPPORTERING HÄR!
Tio skolor på Gotland röstar i skolvalet och en av dem är Högbyskolan i Hemse.
– Jag har jobbat här i 30 år, så det måste bli sex skolval under den tiden, säger högstadieläraren Hardy Pettersson.
Uppehållsrummet ”Grönan” har möblerats om till vallokal och två elever är där som valförrättare. De har ett kuvert till varje väljare, flera röstsedlar och klasslistor med 180 namn på. Eleverna har fått som läxa att fundera över vilket parti de tycker har bäst politik.
– Vi har alltid fått bud att få hit partier som vill prata om sin politik i klassen, men det har vi sagt nej till. För vi gör det bättre själva, säger Hardy Pettersson.
Han är en av tre lärare inom de samhällsorienterande ämnena.
– Jag går in och berättar om de politiska ideologierna, med konservatism, socialism och liberalism, säger Hardy Pettersson.
I undervisningen ingår även begrepp som demokrati, rösträtt och åsiktsfrihet.
– Att det innebär att man får ha vilka åsikter man vill, men inte får kränka någon. Att de redan kan gå med i ett ungdomsförbund och när de blir 18 får de rösta och kan starta ett eget parti om de vill, säger Hardy Pettersson.
Han använder sig bland annat av filmer om det parlamentariska systemet från Utbildningsradion och undersöker den aktuella sakpolitiken på sajter som Valbarometern. Tidigare har de även besökt valstugorna i Hemse, men i år står det inga där.
– Men vi har en tradition här på Högby att vi åker med niorna till Stockholm i två dagar och framför allt besöker riksdagen. Då får vi alltid en privat guidning av våra riksdagsledamöter, säger Hardy Pettersson, som senast var där i juni och fick en rundvandring av Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C).
Thyra Jakobsson går i nian och har fått tillräckligt med information inför valet för att veta vad hon ska rösta på.
– Man har lärt sig mycket på SO:n och det är mycket ute i samhället. Jag har pratat mycket med min mamma om olika saker och vi tänker mycket lika hon och jag, säger Thyra Jakobsson.
Hon får även valinformation via digitala plattformar som Twitter, Facebook och Tiktok. Det kan vara skämt, danser, memes och videoklipp riktade till en ung målgrupp.
– Om man skrollar på sociala medier finns det alltid något inlägg om något parti och de har egna konton på Tiktok. De är ganska roliga, så de vet vad vi ungdomar vill ha, säger Thyra Jakobsson.
Hennes klasskamrat Vigo Olsson har också fått information om valet från flera källor, men föredrar en av dem.
– Det är debatterna på tv. Allt det som skrivs i tidningar och skickas ut i sociala medier stämmer inte alltid, säger han.
När GA träffar Vigo Olsson har han inte bestämt sig vilket parti han ska rösta på.
– Det känns inte så stort när det är skolval utan är mer som en förberedelse inför valet som kommer nästa gång, säger han.
Däremot vet han vad han tycker i vissa sakfrågor och vilka som är viktiga inför regional- och riksvalen.
– Framförallt om kriminaliteten i Sverige tycker jag, men inte på Gotland direkt då det är rätt lugnt här. Det är mer elpriser som drabbar oss, säger han, som tar upp två aktuella ämnen i årets valrörelse.
Thyra Jakobsson nämner också plånboksfrågor kopplat till energi och för henne är det landsbygdfrågor som engagerar mest.
– Det är viktigt med landsbygden för mig, med bränslepriser och annat, säger hon.
Valresultaten från de gotländska skolorna presenteras 12 september, dagen efter det riktiga valet.