Upprinnelsen ligger i en händelse hösten 2019, i samband med Hemse stortorgdag, när elever hade tröjor, kepsar, ballonger och nyckelband med Sverigedemokraternas logga som de fått på marknaden.
Nyligen kom Justitieombudsmannen, JO, med ett avgörande mot rektorn på Högbyskolan, Vicky Lindeborg. Myndigheten menar att elevernas yttrandefrihet kränkts i formuleringar i det brev som rektorn skickade ut till elevernas vårdnadshavare samma dag som händelserna. Hon skrev bland annat att SD-symbolerna bars "på ett provocerande sätt" och att andra på skolan tog "illa vid sig".
En som reagerat kraftigt på JO:s kritik, och på den utredning som pågått i över 1,5 år, är Mien Niklasson, lokalombud för Lärarnas riksförbund på Högbyskolan.
– Vi har alltså elever som kommer tillbaks från torgdagen med attiraljer som de sedan petar upp i ansiktet andra elever, på nyanlända bland andra. Situationen upplevdes som hotfull på skolan och rektorn agerade snabbt. Enligt mig var det föredömligt gjort, säger hon.
Mien Niklasson kan hålla med om att brevet borde ha modererats innan det skickades iväg, men att reaktionerna efteråt tagit
– Jag reagerade inte på hur brevet var skrivet. Jag reagerade på att det förekommit kränkningar och annat illa beteende i skolkorridoren, säger Mien Niklasson och fortsätter:
– Det här handlade inte om yttrandefrihet, utan om att agera mot kränkningar. Att som elev gå runt och peta på andra elever med ballongpinnar – det är inte yttrandefrihet.
Det är också så rektorn, Vicky Lindeborg, själv beskriver syftet med brevet.
– Jag hade inte en tanke om att det skulle handla om yttrandefrihet, att den skulle begränsas. Det handlade om att skapa trygghet och studiero, för både elever och personal, det som mitt jobb går ut på.
Enligt Mien Niklasson, som även är lärare på Högby, har det skett stora förändringar på högstadieskolan sedan Vicky Lindeborg började som rektor för ett par år sedan.
– Hon har arbetat hårt för att få bort framför allt fult språk och kränkningar bland eleverna, och det har hon lyckats med.
– Högbyskolan har en historik i svårigheter att behålla rektorer. Jag tror att vi haft sex stycken som slutat på två år. När vi då äntligen får en rektor som gör ett jättebra jobb, och som vill vara hos oss, då ger man henne skit för det här, fortsätter hon.
Mien Niklasson ser en stor fara i att all fler lärare och andra inte vågar agera vid stök inom skolan, med risk för att bli kritiserade eller anmälda.
– Om rektor i stället valt att inte göra något åt kränkningarna, då hade ingen reagerat. Tyvärr har det redan blivit en normalitet i skolans värld, att högstadieungdomar beter sig illa i korridoren, säger hon.
För Vicky Lindeborg är händelserna 2019, och efterspelet som följde, ett avslutat kapitel.
– Jag tar till mig av JO:s beslut, men nu är det skönt att det är över. Just då var det tufft. Men jag har lärt mig massor av allt som hänt, får jag ändå säga.
Hon tillägger att det inte finns några som helst planer på att lämna tjänsten som rektor för Högbyskolan. Och att händelserna, i synnerhet tiden efteråt, har fått en positiv effekt – trots allt.
– Jag har uppnått ett mål, som är att eleverna märker att jag står upp för dem och deras trygghet. Det arbetet fortsätter, och det finns alltid saker som jag kan göra bättre, säger Vicky Lindeborg.