Enligt Röda Korset skapas nästan 92 miljoner ton avfall årligen vid klädproduktion och koldioxidutsläppen är större än de sammanlagda utsläppen från all flygtrafik och all trafik till havs.
Med detta i åtanke kan det vara smart att inte slänga gamla kläder som man bara har tröttnat på utan istället lämna dem till en klädinsamling eller kanske på egen hand piffa upp dem med några enkla saxklipp och nya stygn.
Det är lite så Röda Korset tänkte när de startade sin återbruksstudio i Visby förra året och som man nu vill vidareutveckla genom en flytt till sitt tidigare fik Henry, som ligger vägg i vägg med den egna second hand butiken i Hemse.
I februari fick textilkonstnären Elfrida Nilsdotter Ahlby uppdraget att skapa den nya studion och en affärsdel i Hemselokalen. Här ska inlämnade plagg och textilier förädlas och återbrukas till helt nya unika plagg och produkter.
– Tanken är att knyta volontärer hit och att vi skapar tillsammans. Vi ska försöka ta hand om så mycket som möjligt av det som lämnas in till Röda Korset så att vi slipper skeppa i väg material till textila återbruk där materialet görs om till en helt annan fiber. Vi vill kunna ta till vara på textilierna här först och ge dem nytt liv, säger Elfrida och fortsätter:
– Det finns alla möjligheter. Det är bara fantasin som sätter gränser... och tiden, skrattar hon.
I påsk kommer återbruksstudion att smygstarta. Därefter, säger Elfrida, börjar arbetet med att "ragga" volontärer till verksamheten så att skapandet av nydesignade kläder och produkter till affärsdelen kan komma igång.
Om man skulle vara intresserad av att bli volontär här, måste man kunna sy?
– I princip inte. De flesta har kanske suttit vid en maskin någon gång även om det var i skolslöjden. Det finns så många olika möjligheter att skapa saker. Jag tänker att det viktigaste är att det finns ett intresse och att man har tiden att lägga på att vara volontär här, säger Elfrida.
– Jag jobbar nu med att tänka över vad man kan göra utifrån olika kunskapsstadier som volontärerna kan tänkas ha så att man kan lägga sig på en nivå där man kan känna sig trygg och så kan vi utvecklas tillsammans.
När väl uppstartsperioden är avklarad och volontärer på plats så hoppas Elfrida kunna utveckla verksamheten än mer. Hon tänker att om någon är i behov av att få något litet gjort som till exempel att sy upp en gardin, men inte har en symaskin hemma, så ska de kunna komma till studion och hyra in sig på en plats.
Hon ser också framför sig kvällskurser i samarbete med Vuxenskolan, som sitter i samma lokaler som Röda Korsets second hand-butik.
– Återbruksstudion bottnar ju i klimatfrågan, men det finns också ett socialt tänk. Att ha en mötesplats där man möts kring något, ett intresse. Här ska man kunna mötas och skapa utifrån sin egen förmåga, säger Elfrida.
Inspiration är ett ledord för Elfrida. Hon hoppas att återbruksstudion ska kunna inspirera folk att se vad man faktiskt kan göra med gamla kläder och textilier.
– Alla vet hur mycket textilavfall vi har och som bara blir sopor eller eldas upp. Vi måste stoppa det för ofta finns det så mycket liv kvar i fibrerna. Det går inte att bara producera nytt och nytt hela tiden. Den omställningen måste vi göra i samhället i stort.