Kursdeltagare lär sig om föräldraskap i Sverige

Under vårterminen har åtta nyanlända i Hemse fått lära sig om rättigheter och skyldigheter man har som förälder i Sverige. ”Det handlar inte om pekpinnar utan om att vi vill nå ut med ett föräldrastöd”, säger projektledaren Blerina Rabushaj.

Sahar Mousa Ahmad och Amina Sharbajy lär sig mer om föräldraskap i Sverige på Folkhögskolan i Hemse.

Sahar Mousa Ahmad och Amina Sharbajy lär sig mer om föräldraskap i Sverige på Folkhögskolan i Hemse.

Foto: Sofie Regnander

Hemse2022-04-25 20:05

Att det ordnas föräldrakurser och föräldrastödjande insatser under barns uppväxt i Sverige är inte något ovanligt. Det som är lite nytt med kursen som nu pågår vid Folkhögskolan Hemse är att det är nyanlända som bjudits in och att kursen hålls på deltagarnas modersmål. I det här fallet på arabiska.

– Kursen togs fram av Göteborgs stad för några år sedan eftersom man såg att det fanns ett behov. Deltagarna var väldigt nöjda efter att ha gått "Förälder i ett nytt land" som kursen heter, berättar projektledaren Blerina Rabushaj.

undefined
Blerina Rabushaj är projektledare för kursen "Förälder i nytt land".

Kursen är frivillig och gratis för deltagarna. De föräldrar som anmält sig träffas vid sju tillfällen och får information om det svenska samhället, samtidigt som det ges mycket utrymme för diskussioner och utbyte av erfarenheter. 

– Kursen är uppbyggd kring olika teman som barns rättigheter, utveckling och behov. Hälsa och hur man bygger goda relationer till sina barn. Hur det är att vara tonårsförälder och vad olika myndigheter gör och kan hjälpa till med i Sverige. Det handlar inte om några pekpinnar utan om att vi vill nå ut med ett föräldrastöd och att om att de ska få redskap i sitt föräldraskap, säger Blerina Rabushaj.

Den första gruppen med åtta föräldrar har snart gått färdigt den första kursen som anordnats på Gotland. Sahar Mousa Ahmad kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Hon har två söner på sex och tolv år och hon tycker att det har varit mycket lärorikt.

– Det känns bra och vi har fått lära oss viktiga saker om olika myndigheter och barnkonventionen, säger hon.

undefined
Undervisningsmaterial på arabiska. Kursen kommer framöver att erbjudas på andra språk.

Vad är den största skillnaden mellan att vara förälder här i Sverige och i Syrien? 

– I Syrien är det mannen som jobbar. Kvinnorna är hemma för det finns inget dagis.

– Barnen har mer självförtroende och får mycket mer utrymme här i Sverige. I Syrien är barn mer bortskämda för mamma gör allt, även om de fyllt 20 år skrattar Amina Sharbajy, som är fyrabarnsmor.

undefined
Latifa Rachidy är en av de utbildade föräldrastödjarna på kursen.

Abdul Qadir Jammo kom från Syrien tillsammans med sin fru Amina för två och ett halvt år sedan. Det har tillsammans sex barn i åldrarna 10 till 25 år. De är också nöjda med kursen och säger att de fått lära sig saker de inte hade en aning om tidigare. Samtidigt önskar de att de att kursen kunde ha varit lite längre eftersom det finns så många metoder och verktyg att lära sig mer om.

– Det var stora utmaningar att flytta till Sverige eftersom våra kulturer skiljer sig åt, berättar Abdul och fortsätter:

– Vi var oroliga och lite rädda när vi kom hit, men tack vare kursen känner vi oss lugna och trygga och känner att vi fått verktyg för att möta våra barn. Vi lyssnar mer till barnen och får veta hur de tänker. Allt vi lär oss och pratar om på kursen tar vi med oss hem. Det har gett ett jättebra resultat. Jag tror också att det har gett ett så bra resultat för att vi båda två är här.

undefined
Abdul Qadir Jammo och hans fru Amina önskar att kursen hade varit lite längre.

Projektet på Gotland finansieras av länsstyrelsen och genomförs i samverkan mellan flera olika förvaltningar inom regionen. Projektet påbörjades förra året och kommer att pågå fram till december 2023. Framöver väntas nya kurser hållas även i Visby och på andra språk som till exempel dari.

– Målsättningen och förhoppningen är att kursen ska implementeras i den ordinarie verksamheten efter den här projekttiden, avslutar Blerina Rabushaj. 

Förälder i nytt land

Under kursens gång får deltagarna prata om bland annat om hur man kan stärka sitt barns självkänsla och självförtroende. Vilka rättigheter och skyldigheter man har som föräldrer i Sverige. Hur man kan sätta gränser och samtidigt bygga en god relation till sitt barn. Hur man kan arbeta tillsammans för att stärka hela familjen. Deltagarna träffas sju gånger och lektionerna är cirka två och en halvtimme långa. Kursen hålls på deltagarnas modersmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!