I ett brev till regionen framför en anhörig kritik mot hur det har fungerat på äldreboendet Iliansgården som vårdföretaget Attendo tog över i Hemse för knappt en månad sedan.
Den anhöriga skriver att hon deltagit på ett möte inför övertagandet och att det då bland annat sagts att det skulle finnas 2,5 personal. Men, uppger den anhöriga, det är endast 2 personal på plats.
En kontaktperson skulle också ha utsetts, men någon sådan har den anhöriga inte fått ännu. Hon skriver: "Jag anser att det är viktigt och borde vara klart redan vid övertagandet".
Den utlovade aktivitetsplanen har inte uppfyllts då den underbemannade personalen inte hinner med några aktiviteter. Inte heller hinner personal med att skriva avvikelserapporter som är ett krav, hävdar hon:
"Jag vill POÄNGTERA att hinner inte personalen skriva avvikelser kommer ingen info fram därför framför jag det nu och förväntar mig att man tar tag i det".
Vid mötet inför Attendos övertagande sas det också att all mat skulle lagas från grunden. Men det som serveras uppges vara Dafgårds färdiga rätter som bara värms upp.
Brevskrivaren avslutar med att hon anser att den låga bemanningen och långa arbetspassen innebär en risk för de boende och inte utgör en bra miljö för varken de boende eller personalen.
Margareta Lövbacker är verksamhetschef för Iliansgården och hon svarar på Gotlands Tidningars frågor i ett mejl. Hon skriver att det bedrivs en trygg och säker omsorg på äldreboendet och att en kontaktperson nu ska ha utsetts till alla boende.
Angående bemanningen så baseras den på vårdtyngd och ingen avdelning är underbemannad, skriver Margareta Lövbacker vidare: "På avdelningar där behovet är större är det till och med mer bemanning än 2,5 personal".
Verksamhetschefen delar inte uppfattningen att det inte skulle finnas tid att skriva avvikelserapporter och att personalen inte hinner aktivera de boende. "Vi kommer att införa ett mer ambitiöst och kontinuerligt schema över aktiviteter för de boende och vi har bland annat anställt en lokalvårdare för att frigöra tid för till exempel aktiviteter".
Enligt verksamhetschefen bygger maten på svensk husmanskost och lagas från grunden:
"...huvuddelen av det som läggs upp på tallriken är lagat på plats. Sen finns det delar av maten som är färdiglagat – precis som det har varit innan Attendo tog över."