Laban bygger knäckebageri i gummifabriken

- Jag ska inte stå i degen utan vara ute och prata för varorna, säger Laban Bergström.Nu utvidgar han bageriverksamheten med knäckebröd i Hemses gamla gummifabrik. På gång är 500 kvadratmeter bageri som beräknas ge tre, fyra nya arbetstillfällen.

Hårt bröd. 500 kvadratmeter bageri och tre, fyra nya tjänster därtill väntar till våren i gamla gummifabriken. I bild testar Inga-Lena Holmstedt Labans stenugnsbakade surdegsbröd.Foto: Henrik Radhe

Hårt bröd. 500 kvadratmeter bageri och tre, fyra nya tjänster därtill väntar till våren i gamla gummifabriken. I bild testar Inga-Lena Holmstedt Labans stenugnsbakade surdegsbröd.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Hemse2010-10-07 04:00
- Det låter stort, men går allt enligt ritningarna kan vi öppna till våren, säger Laban Bergström.
Knäckebröd blir den nya satsningen och Laban får starthjälp och recept från bagare Claes Landing i Uppsala.
- Vi har haft legotillverkning av knäckebröd på fastlandet men flyttar tillverkningen till Gotland, berättar Laban Bergström.
Landing är ett välkänt namn i Uppsala. Där har Claes Landing, tillsammans med sin far och sina farbröder, drivit Landings bageri och konditori. Nu driver han Forsa hembageri i Uppsala tillsammans med Ulf Lindberg.

Knäckebröd
Just nu är arbetet i gång med att rita om den gamla gummifabriken i Hemse till bageri.
- Jag ska utvidga Labans sortiment med knäckebröd, förädla tidigare recept och ta fram nya sorter. På fredag ska vi bestämma knäckebrödssortimentet, säger Laban Bergström.

Entreprenör
Det är Hemse torgdag och Labans brödbutik är full av folk. På Storgatan utanför affären står en stor långtradare.
- Där åker min nya stenugn värd en halv miljon. Den ska på plats i bageriet på Faludden. I den nya ugnen kan jag grädda 100 bröd i timmen, förklarar han.
För Laban är stenugnsbakat bröd ett hantverk. Han gör varje bröd för hand och varje bröd blir därmed unikt.  Det är så stenugnsbakat bröd ska bakas, slår han fast.
Laban Bergström, 56 år i år, karaktäriserar sig själv som optimist och igångsättare.
- Nu sätter jag i gång en knäckebrödsfabrik. Sedan får någon annan driva verksamheten. Det är i alla fall tanken.
Fler företag är på väg in i lokalerna som Helsingborg Sigma har lämnat efter att ha flyttat produktionen till Havdhem och Estland.
Tio nya ägare har bildat ett fastighetsbolag och fastigheten kallas numera för "Hemsefabriken".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!