Personalens larm från äldreboendet

Efter en skrivelse där personalen listar flera brister har socialnämnden beslutat att ha närmare kontroll av verksamheten vid äldreboendena i Hemse.

Vid Hemse äldreboende har det funnits många vakanser sedan Attendo tog över i oktober. Ett 20-tal anställda listar i en skrivelse flera brister som drabbar de boende. De tar även upp brister för personalen.

Vid Hemse äldreboende har det funnits många vakanser sedan Attendo tog över i oktober. Ett 20-tal anställda listar i en skrivelse flera brister som drabbar de boende. De tar även upp brister för personalen.

Foto: Emil Karlsson

Hemse2022-01-19 08:54

Ett 20-tal anställda vid Hemse äldreboende har undertecknat skrivelsen som inleds med "vi behöver regionens agerande och hjälp". I den räknas tio brister upp som drabbar de boende. De får inte tillräckligt med aktivitet, träning och rehab. Tiden för utevistelse är liten. Personalen hinner inte med att skriva avvikelserapporter och inte att städa. Tid för dusch flyttas eller ställs in.

GA har tidigare skrivit om förhållandena vid Iliansgården. Skrivelsen från Hemse äldreboende fick socialnämnden att snabbt kalla alla berörda till ett möte.

– Vi ser allvarligt på det här, därför ville vi ha ett möte så fort som möjligt, säger ordföranden Rolf Öström (M).

undefined
Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) menar att man ”ser allvarligt” på skrivelsen.

Socialdirektör Marica Gardell tycker inte att bristerna är så stora att det finns anledning att bryta avtalet med Attendo, som övertog driften av Hemse äldreboende och Iliansgården den 1 oktober i fjol.

– Förvaltningen har ett ansvar att följa verksamheten och se till att avtalet följs. När vi får in synpunkter på verksamheten följs de upp, vi har möten med Attendo och ser till att åtgärdsplaner upprättas, säger hon.

Sedan Attendo tog över har ett fåtal synpunkter lämnats till socialförvaltningen. Men varje ärende är viktigt att ta på allvar, påpekar Marica Gardell.

undefined
Socialdirektör Marica Gardell anser att det i nuläget inte finns anledning att bryta avtalet med Attendo.

Flertalet av bristerna beror på personalbrist. I samband med att Attendo tog över slutade ett 20-tal anställda, och ytterligare ett 20-tal flyttade till annan verksamhet inom Region Gotland.

– Bristen på personal är det största problemet. Vi kan fylla vakanserna med timvikarier, men då har vi inga vikarier att sätta in vid sjukdom, säger Agneta Pettersson, som är verksamhetschef vid Hemse äldreboende.

Bristen på personal gör även att de nya som tas in ofta saknar rätt kompetens.

– Det har gått drygt tre månader sedan vi tog över. Vi är fortfarande i en inkörningsperiod och jag tror inte att alla problem är lösta förrän till sommaren, säger Agneta Pettersson.

undefined
Agneta Pettersson är verksamhetschef vid Hemse äldreboende.

Personalens skrivelse till socialnämnden innehåller även sex punkter med brister som rör personalen. De påpekar att de är för få anställda per avdelning, det saknas vikarier, många nya är outbildade, sjukfrånvaron är hög och det råder brist på arbetskläder.

På mötet deltog även Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland. Hon hade gärna sett att facket hade fått vara med tidigt och utforma underlaget innan upphandlingen genomfördes.

– Vi flaggade tidigt för den låga bemanningen. Vid vakanser blir verksamheten väldigt sårbar, säger hon och tillägger:

– Det får inte gå ut över arbetsmiljön.

undefined
Kommunals ordförande Pia Malmros tycker att facket borde ha varit med mycket tidigare när kraven i upphandlingen formulerades.

Pia Malmros tycker att det bästa framöver är en nära dialog mellan skyddsombuden på äldreboendena och arbetsgivaren Attendo. Någon 6:6 a-anmälan, där skyddsombud kräver åtgärder och Arbetsmiljöverket kan gripa in, är inte aktuell i nuläget. Pia Malmros ser dock att en lösning på längre sikt krävs.

– Attendo måste ta fram en plan för hur bemanningen ska lösas. Någon sådan har vi inte sett ännu, säger hon.

Trots problemen för tillfället ser de som deltog i mötet positivt på framtiden.

– Vi fick en bra bild av läget och det finns ett stort hopp, säger Rolf Öström.

undefined
I oktober förra året övertog Attendo driften av Iliansgården, med cirka 30 boende, och Hemse äldreboende med 40 platser.

– Det var bra att personalen lämnade in skrivelsen. Nu verkar det hända saker, säger Pia Malmros.

Verksamheten vid Hemse äldreboende och Iliansgården kommer fortlöpande att följas upp. Förvaltningen ska sammanställa en rapport som ska ligga på socialnämndens bord vid nästa sammanträde, den 9 februari.

Planer på upphandling

December 2019. Socialnämnden beslutar att förbereda upphandling av driften av äldreboendena Hemse äldrboende, Iliansgården, samt Roma äldreboende Syrengården i Roma, Pjäsen och Fältgatan i Visby.

Februari 2020. Socialnämnden beslutar att avvakta med Syrengården, Roma äldreboende och Pjäsen.

September 2021. Nämnden beslutar att inte upphandla driften av Fältgatan. 

Oktober 2021. Attendo tar över driften av Iliansgården och Hemse äldreboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!